Eindelijk weer een spot uit Iran

  • Joep
  • 01-11-2023 15:30
  • 205
  • 1

Eindelijk weer een spot uit Iran

Na zeven jaar kunnen we eindelijk weer een spot uit Iran verwelkomen! En een mooie ook!

Spots uit de Arabische wereld en het Midden-Oosten zijn niet nieuw. Met name de rijke golfstaten komen geregeld voorbij. Ook vanuit Noord-Afrika zien we geregeld spots voorbijkomen. De meeste Arabische spots komen uit de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Marokko. De andere Arabische landen zijn arm en moeilijk bereikbaar of juist heel rijk, maar klein en weinig toeristisch en zonder lokale spotters. Spots uit Algerije, Tunesië en Egypte hebben we dit jaar ook gezien, terwijl Libië nog altijd wacht op zijn eerste spot. Ook Soedan, Zuid-Soedan, Djibouti, Somalië, de Comoren en Mauretanië zijn Arabische landen die nog wachten op hun eerste spot.

Wat meer oostelijk vinden we landen als Oman, Bahrein, Koeweit en Saoedi-Arabië waar genoeg te spotten valt, maar waar kennelijk geen spotters van Autogespot komen, of andersom dat de spotters niet op Autogespot uploaden. Libanon en Israël zien we nog wel eens voorbijkomen, al is Israël slechts deels Arabisch. Ook Jordanië heeft enkele spots. Syrië is helaas al jaren in oorlog en erg arm, waardoor er weinig te spotten valt. Tot dusver heeft het land slechts één spot. Die armoede zorgt er ook voor dat we nog altijd wachten op de eerste spots vanuit Jemen, Irak en Afghanistan. Afghanistan is geen Arabisch land, maar wel een islamitisch land en qua etniciteit ook vergelijkbaar met de rest. Dit geldt ook voor Iran, waar deze spot vandaan komt. Van dit groepje landen, die wel islamitisch zijn, maar niet Arabisch, komen verreweg de meeste spots uit Turkije. Pakistan heeft nog geen spot.

Iran is dus zoals gezegd niet Arabisch, maar wel strikt islamitisch. Het land wordt geregeerd volgens de godsdienst, volgens de leiders. Het land is erg groot, maar ook heel erg arm. Veel spots zien we dan ook niet veel voorbijkomen en het zijn ook niet de meest bijzondere spots. De meesten komen uit de hoofdstad Teheran. Als Autogespot zestig jaar geleden bestond, dan waren de spoteigenschappen van het land heel anders geweest. Voor de islamitische revolutie in 1979 was Iran, of Perzië, een rijke oliestaat. Een beetje wat landen als VAE, Qatar en Bahrein nu zijn, maar dan westelijker georiënteerd. De ineenstorting van het land heeft ook zijn invloed gehad op de spots. Er zijn meer oliestaten die behoorlijke klappen gehad hebben, zoals Venezuela.

Dat wil allemaal niet zeggen dat er niets te spotten valt en dat je er geen mooie foto's kunt schieten! Deze spot is namelijk een mooie Amerikaanse combo van twee Dodges. Een Charger en een Challenger. Beide muscle cars werden vastgelegd in de bergen nabij de stad Amol, een flinke stad met zo'n 220.000 inwoners. Het moet heerlijk toeren zijn over deze wegen, want het lijkt alsof je het rijk alleen hebt. En je hebt twee monsters van auto's waarmee je je flink kunt uitleven. De omgeving maakt de foto's veel interessanter.

Eindelijk weer een spot uit IranKlik op de foto voor meer foto's van deze spot!

Deze spot uit Iran is heel anders ten opzichte van de andere spots, dus hopelijk kunnen we meer spots uit dit land en dit deel van de wereld verwelkomen!

Eindelijk weer een spot uit IranKlik op de foto voor meer foto's van deze spot!

Reacties op dit artikel