Zo verzeker je een auto van de zaak

  • Ruud
  • 07-12-2023 10:47
  • 15
  • 0

Zo verzeker je een auto van de zaak

Ongeveer een miljoen personenauto’s in Nederland staan op naam van een bedrijf. Daarnaast zijn er nog eens ruim een miljoen bestelauto’s die door bedrijven geregistreerd zijn. Al met al kun je concluderen dat ongeveer een vijfde van alle auto’s op de Nederlandse wegen zakelijk worden gereden. Soms ook in combinatie met privé, want veel mensen gebruiken de auto van de zaak ook voor andere doeleinden, zoals een dagje weg of de wekelijkse boodschappen. Hoe zit dat precies qua verzekering? Ben je als ondernemer altijd verplicht om de zakelijke variant van de autoverzekering af te sluiten?

Boekhouding
Als vuistregel kun je hiervoor aanhouden dat je een auto als ondernemer zakelijk moet verzekeren wanneer de aanschaf van het voertuig in de boekhouding is opgenomen. Het is dan immers heel duidelijk een zakelijke auto, die deel uitmaakt van de onderneming. Je kunt er natuurlijk wel privé in rijden, maar het zakelijk gebruik voert in de regel de boventoon. Zeker bij een bestelauto is er meestal geen twijfel over, omdat je die vooral gebruikt om goederen voor je bedrijf mee te vervoeren. Hierover kan dus weinig misverstand bestaan. Gaat het om een personenauto, dan is het goed denkbaar dat je er alleen zakelijke ritten mee maakt. Ook hier is dan weer van belang of de auto daadwerkelijk van de zaak is. Als dat laatste het geval is, dan moet je de auto verzekering zakelijk selecteren. Je kiest vervolgens de gewenste dekkingsgraad en eventuele aanvullende verzekeringen naar wens.

Privé aankopen
Of je een auto wel of niet zakelijk aanschaft, beslis je zelf. Soms kiezen kleine zelfstandigen ervoor om hun auto privé te kopen en vervolgens vanuit de zaak een kilometervergoeding aan zichzelf uit te keren. Dat is prima, maar dan moet je wel een sluitende kilometeradministratie bijhouden. In dergelijke situaties is het ook meestal wel mogelijk om de auto privé te verzekeren. Het kan overigens wel zo zijn dat een verzekeraar in de polisvoorwaarden een maximum grens stelt aan het zakelijk gebruik van de auto. Immers: bedrijfsmatig wordt een auto meestal vrij vaak gebruikt, waardoor ook de risico’s op schade groter zijn. Die risico’s moeten voldoende afgedekt zijn en daarom is een zakelijke autoverzekering qua premie meestal wat duurder.

Aftrekpost
Die hogere premie wordt voor ondernemers ook meteen weer gecompenseerd door de mogelijkheid om de premie als aftrekpost op te voeren bij het doen van de belastingaangifte. Dat geldt overigens niet alleen voor de verzekering, maar ook voor andere gemaakte kosten die betrekking hebben op het zakelijk rijden van een auto. Hierdoor heb je als ondernemer dus een zeker voordeel ten opzichte van een particulier. Daar komt natuurlijk ook nog het btw-voordeel bij. Particulieren kunnen de btw op de aanschaf van de auto niet terugvorderen en de btw van de tankbonnetjes evenmin. Als ondernemer kun je die bedragen aftrekken van het te betalen btw-bedrag en dat scheelt ook weer in de kosten.

Wel of niet allrisk verzekeren
Een nieuwe of vrij jonge auto wordt over het algemeen allrisk verzekerd. Dit biedt je de hoogste dekkingsgraad. Ook alle schade aan je eigen voertuig is in dat geval meeverzekerd. Bij een verzekering met beperkt casco is niet elke vorm van schade aan je eigen voertuig verzekerd. Bovendien krijg je hier te maken met een eigen risico. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de maandelijkse premie is. Je moet dan echter wel zelf meer geld betalen op het moment dat er sprake is van schade. Of je kiest voor allrisk of beperkt casco, is veelal een persoonlijke afweging. Je zult minimaal een WA-verzekering moeten afsluiten, dat is wettelijk verplicht.

Reacties op dit artikel


Stem nu voor de spot van de dag