Upload regels

Aanvullende regels

- Carrera regel: voor de Porsche 997 en 991 Carrera willen we graag minimaal twee foto's van een rijdende auto zien en vier van een geparkeerde auto. Dit zijn auto's die massaal worden gespot en omdat sommige spotters dit type auto gebruiken om hun spotcount flink op te krikken, hebben we deze regel moeten instellen.

- Continental GT regel: inmiddels allang niet meer voor alleen de Bentley Continental GT, maar ook voor de (Continental) Flying Spur en Continental GTC. Hier vallen ook de Speed-uitvoeringen onder, maar niet de Supersports-uitvoering. Ook tuning en gelimiteerde modellen worden uitgesloten, omdat deze vele malen minder worden gespot. Net als bij de 'Carrera regel' accepteren we hier ten minste vier foto's van een geparkeerde auto, twee van een rijdende auto. Allerlei vernuftige uitsneden om toch aan die vier foto's te komen worden niet geaccepteerd. - Circuit: natuurlijk mag je op een circuit spotten, alleen mag je die spots niet uploaden. Dat betekent dus ook niet op het paddock, in de pitstraat, op bijbehorende parkeerplaatsen of toegangswegen. Voor de Nürburgring geldt een uitzondering, zie verder in dit artikel. Spyspots mag je wel uploaden die je gefotografeerd hebt op het circuit, zolang je dit maar aanvinkt in het uploadscherm.

- Dealer/autobedrijf: je mag best spotten bij een dealer of autogerelateerd bedrijf, maar alleen mag je die spots niet uploaden. Ook de Carglass, Brezan Automaterialen, Kwik-Fit, bandenboer, wrapper, professioneel poetsbedrijf vallen hieronder. Een wasstraat is geen probleem. Je mag dus ook geen auto's van bezoekers van dealers uploaden. Iemand die met z'n Porsche een Bugatti komt kopen mag je spotten, alleen niet uploaden.

- Dubbel: vroegâh, toen we de dubbelregel nog hadden, mocht je je elke auto maar één keer in een plaats uploaden. Tegenwoordig is de dubbelregel alleen als je de auto al gespot hebt. Je mag elke auto zelf maar één keer uploaden. Als je spot met deze reden wordt verwijderd, dan heb je de auto dus al gespot.

- Eigen schoonmaak: spots die je zelf hebt gemeld worden onder deze noemer verwijderd.

- Eigen terrein: respect voor de eigenaar! Ga dus niet obsessief over hekjes hangen, door schuttingen fotograferen of in de bosjes bivakkeren om iemand z'n auto te spotten. Je mag vanaf de openbare weg spotten, maar als wij vinden dat de privacy van de eigenaar wordt geschonden, dan verwijderen we je spot onder deze reden. Ook als je negen keer de achterkant vanuit hetzelfde standpunt hebt gefotografeerd is dat voor ons overduidelijk dat je geen toestemming van de eigenaar hebt gehad.

- Evenement: foto's die je gemaakt hebt tijdens meetings, evenementen, bijeenkomsten van een club accepteren we niet. Ook auto's die naar onze mening uitgestald staan (bijvoorbeeld omdat je op die plek normaliter niet kan of mag parkeren) voor promotionele doeleinden met lintjes, hekken of andere vormen van bescherming vallen hieronder. Bij grootschalige evenementen op circuits is er de hele dag in het hele dorp een uploadverbod van kracht.

- Spyspot / geen spyspot: je kan op Autogespot ook spyspots uploaden. Heb je dat wel gedaan, maar is het geen spyspot, dan wordt je spot verwijderd onder 'geen spyspot' en moet je hem opnieuw uploaden en niet 'Dit is een spyspot' aanvinken in het uploadscherm vice versa.

- Kenteken: de eigenaar heeft bij ons aangegeven dat hij zijn kenteken niet op Autogespot wil zien. Je moet de spot dan opnieuw uploaden en het kenteken wegshoppen van je foto's. Het kentekenveld in het uploadscherm moet je wèl invullen. Het is niet de bedoeling om spots op Autogespot te uploaden waarbij het kenteken voor de lol is weggewerkt. Dat soort spots accepteren we niet.

- Kwaliteit: dit kan je op twee manieren opvatten. Je foto's zijn kwalitatief onvoldoende, dat wil zeggen dat je onderwerp onscherp is, je de pixels of ruis kan tellen tot je een ons weegt en dan nog niet klaar bent, er een kleurwaas over je foto's zit door een verkeerde witbalans of je creatief bezig bent geweest in Photoshop. Met dat laatste bedoelen we dat je je foto's dermate bewerkt hebt dat er nauwelijks meer sprake is van een realistische foto. Als het merendeel van je foto's onscherp is, dan verzoeken we je de spot opnieuw te uploaden zonder onscherpe foto's. Met kwaliteit bedoelen we ook het volgende en dat valt meer onder de noemer 'kwantiteit': eentonige foto's (zes keer de achterkant of alleen de voorkant van een auto), één foto van een auto, alleen een voorkantje en/of achterkantje van een auto in een grote plaats of alleen stukjes van de auto zodat we hem in z'n geheel niet zien of als er een voorkantfoto of achterkantfoto ontbreken. Let op: je krijgt sinds kort vrijwel altijd een extra toelichting als je spot onder 'kwaliteit' wordt verwijderd. We zijn niet verplicht om met je in discussie te gaan over de kwaliteit van foto's.

- Nep: je uploadt een Porsche 991 Carrera S, maar het blijkt geen S te zijn, maar een instapmodel Carrera. Je spot wordt dan verwijderd onder 'nep'. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld AMG's die geen AMG zijn, replica's van een Ferrari of Lamborghini of omgebouwde Audi's.

- Niet spotwaardig: eigenlijk is 'spotwaardig' helemaal geen woord, maar het komt er op neer dat de auto die je hebt geüpload, niet geaccepteerd wordt. Dat kan zijn omdat hij te oud is, we hem vroeger wel accepteerden maar nu niet meer, of omdat we het model simpelweg niet accepteren. Voorbeelden van dat soort auto's zijn de Volkswagen Golf R32, Nissan 350Z, Honda S2000, Audi S1/S3. Ja echt, deze worden geüpload.

- Nürburgregel: ondanks dat de Nürburgring een circuit is, mag je de foto's die je hier hebt gemaakt, onder speciale voorwaarden, toch uploaden. Deze types accepteren we in ieder geval niet vanuit Nürburg en Adenau: Opel Speedster/Vauxhall VX220, Porsche Carrera S/4S/GTS/Targa, Cayman S, Boxster Spyder, 996 GT3/RS, 997 GT3/RS, Lotus Elises, Exiges, Mitsubishi Evo's, BMW M3 E90/E92/E93/F80 Coupe/Cabriolet/Sedan/Edition/CSL/CS (met uitzondering van de M3 GTS), Ford Focus RS/RS2009/RS500 en bepaalde tuning. Alle andere spots van Nürburg of Adenau worden individueel bekeken en dat betekent dat je spot dus alsnog verwijderd kan worden omdat we bijvoorbeeld de foto's niet interessant vinden. Er is namelijk bij de Nürburgring ontzettend veel te spotten en dus vinden we dat we daar best kritisch naar mogen kijken. Je mag in Adenau geen spots uploaden gemaakt bij de ingang bij Breidscheid. In Nürburg mag dat niet niet op de rotonde voor de ingang van de Nordschleife, binnen de hekken bij diezelfde ingang en op het paddock van de GP-Strecke.

- Opnieuw uploaden: je hebt zelf je spot onder deze noemer gemeld, omdat je andere/betere foto's wil uploaden. Het kan ook zijn dat wij je spot onder deze noemer verwijderen, bijvoorbeeld omdat er iets mis is gegaan bij het verwerken van je foto's of omdat je het kentekenveld niet ingevuld hebt. Dat laatste is overigens verplicht. Sommige spotters slaan om de één of andere reden dat veld over en kunnen de rest van het veld wel invullen. Als je spot onder 'opnieuw uploaden' is verwijderd, dan mag je deze dus ook echt opnieuw uploaden.

- Op verzoek eigenaar: als je spot onder deze reden wordt verwijderd, dan heeft de eigenaar aangegeven dat hij zijn auto niet op Autogespot wil zien. Het is dus niet de bedoeling dat je dan de spot opnieuw gaat uploaden zonder kenteken, of een ander kenteken invult in het uploadscherm om de melding 'de eigenaar wil zijn auto niet op Autogespot zien' te omzeilen. Heb respect.

- Oud model: je hebt bijvoorbeeld een Porsche 996 Carrera 4S geüpload. Die accepteren we helaas niet meer. Als je van een auto een oud modelletje hebt geüpload die we niet meer accepteren, dan wordt je spot onder 'oud model' verwijderd.

- Plaatsnaam: we willen graag dat je de juiste plaatsnaam invult als je je spot uploadt. Dat betekent dat als je een auto hebt gefotografeerd op de snelweg, dat je de plaats kiest die het meest in de buurt ligt. Plaatsen als 'Autobahn', 'Snelweg', ' Autostrada' en 'Ergens bij Rotterdam in de buurt' kennen we niet, maar 'Highway' en 'Rotterdam' wel. Ga je naar Amerika of Canada? Top! Dan vul je naast de plaatsnaam ook de staat in. Dat doet iedereen, want dan weten we in welke staat je bent geweest. Sommige plaatsen liggen in meerdere staten namelijk.

- Te groot / te klein: het kan gebeuren dat de foto's die je geüpload hebt, te klein zijn en en dus pixelig worden. Andersom wil het uploadscherm niet altijd goed omgaan met foto's van 32 MB. Tip: upload je foto's op 2560 breed met een maximale grootte van 5 MB en dan komt het altijd goed.