Topspot: Lola B12/60 buiten zijn natuurlijke habitat

Topspot: Lola B12/60 buiten zijn natuurlijke habitat

De Lola B12/60 is nou niet echt een auto die we al heel vaak op de openbare weg hebben gezien, laat staan voor de deur van een luxe hotel. Logisch ook, want... Hij is niet straatlegaal, duh. Toch is het wel vet dat men (wie dat ook moge zijn) deze auto hier heeft neergezet. Sta mij toe even wat verder uit te pluizen wat deze auto nou eigenlijk verder nog inhoudt.

Allereerst even een college geschiedenis. Lola Cars is opgericht in 1958 door Eric Broadley in Huntingdon, Engeland. Ze bestaan dus al meer dan 50 jaar, met een kleine dip in 2012. Het bedrijf werd toen overgenomen door een partnerschap van Multimatic Engineering (een grote leverancier van onderdelen voor de racerij) en de Carl A. Haas Automotive company (een importeur). Lola specialiseerde zich vooral in het leveren van het chassis voor de racewagens, de andere onderdelen werden van de schappen van het establishment in de auto-industrie gehaald. Lola Cars heeft het zeker niet onverdienstelijk gedaan, zo heeft de fabrikant onder andere een overwinning op de American Le Mans Series op zijn naam staan.

De B12/60 is een product van het bovenstaande partnerschap. Hij was ontwikkeld voor de raceklasse LMP1 in 2012, en deed onder andere mee met de American Le Mans Series, het World Endurance Championship en natuurlijk de welbekende 24 Heures du Mans. De Lola B12/60 werd veelal verkocht aan privé-teams, waaronder Dyson Racing. Onder de kap van de B12/60 ligt een V8 van Toyota te snorren, goed voor een vermogen van 500 pk. Dit moet toentertijd in combinatie met de doorontwikkelde aerodynamica van de B12/60 hebben gezorgd voor fantastische prestaties. Ergens is het jammer dat zo'n volbloed racewagen voor een hotel staat te glimmen, maar zo kunnen we hem wel goed bewonderen. Leuke spot!

Topspot: Lola B12/60 buiten zijn natuurlijke habitat

Reacties op dit artikel


 1. Profile pic
  Obama  -  01-07-2016 om 22:51

  het geluid lijkt me erg gaaf door die straten

 2. Profile pic
  Obama  -  01-07-2016 om 23:00

  al zal die niet mogen rijden op straat,

 3. Dit is niet ok

Gerelateerde spotsGerelateerd nieuws