Tips voor het schuren van een auto

  • Ruud
  • 24-09-2022 12:59
  • 34
  • 0

Tips voor het schuren van een auto

Het schuren van een auto is een noodzakelijke stap wanneer je lakschade wilt herstellen. Het is een uitdagende klus om een auto te schuren, er kan namelijk blijvende schade ontstaan als het schuren niet goed uitgevoerd wordt. Ben je zeker van jezelf en wil je zelf aan de slag? Lees dan snel verder! We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet.

Waarom is het schuren van een auto nodig?
Wanneer je schade van een auto wilt herstellen, zul je eerst de verf moeten verwijderen. Als je dit niet doet dan zal de nieuwe verf namelijk niet goed hechten en dit wil je natuurlijk voorkomen. Het doel is om de lak van de auto schoon en glad te krijgen.

Wat zijn de verschillende soorten schuurpapier?
Bij het schuren van een auto kun je kiezen tussen nat schuren en droog schuren. Als je kleinere oppervlaktes wilt behandelen, zoals bij een kras, dan is droog schuren de beste optie. Bij het herstellen van schade op grotere oppervlakten, zoals aanrijdingsschade, dan kun je beter nat schuren.

Over het algemeen wordt er voor gekozen om met auto schuurmachines te werken. Dit versnelt het schuurproces in grote mate.

Je begint met een grove korrel, en werkt dan naar een fijnere korrel toe tot je de gewenste gladheid bereikt. Grof schuurpapier wordt gebruikt om het grootste deel van de verf te verwijderen, terwijl fijner schuurpapier wordt gebruikt om het oppervlak glad te maken. Je kunt op dit punt ook een polijstmachine gebruiken om het oppervlak nog gladder te maken. Schuurpapier is verkrijgbaar in verschillende soorten, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Het gebruik van het verkeerde schuurpapier kan een oneffen oppervlak achterlaten dat opnieuw moet worden geschuurd.

De meest gemaakte fouten bij het schuren van een auto
Als je niet voorzichtig bent, kun je gemakkelijk fouten maken. Dit zijn veelgemaakte fouten die we vaak voorbij zien komen.

Te veel druk gebruiken
Bij het schuren moet je altijd lichte druk gebruiken. Zo voorkom je dat je de oppervlakte permanent beschadigt.

De schuurmachine in een verkeerde richting gebruiken
Wanneer je schuurt, moet je de richting volgen waarin het schuurpapier beweegt. Als je de schuurmachine in de tegenovergestelde richting gebruikt, zul je geen goed resultaat behalen.

Het oppervlak niet regelmatig schoonmaken
Tijdens het schuren komen stof en vuil vast te zitten tussen het schuurpapier en het oppervlak. Maak het oppervlak dan ook regelmatig schoon. Je kunt er ook voor kiezen om een schuurmachine met stofafzuiging te gebruiken.

Reacties op dit artikel


Stem nu voor de spot van de dag