Tesla zorgt voor recordstijging Bitcoin

  • Ruud
  • 15-02-2021 14:56
  • 14
  • 0

Tesla zorgt voor recordstijging Bitcoin

De Bitcoin-koers is deze week gestegen tot een nieuw record. De reden voor deze stijging is Tesla: ongeveer 8% van de reserves van dit bedrijf (goed voor zo'n 1,5 miljard dollar) is omgezet in Bitcoins. Daarnaast heeft Elon Musk gezegd dat hij van plan is om Bitcoins als officieel betaalmiddel te accepteren.

Wanneer Tesla Bitcoin als betaalmiddel wil accepteren, is nog niet bekend. Wel is dit aangekondigd in een document dat het bedrijf heeft aangeleverd bij de SEC (Securities and Exchange Commission), de beurswaakhond. Ook staat in dit document dat Tesla 1,5 miljard in Bitcoins geïnvesteerd heeft. Tesla wil de mogelijkheid om met Bitcoins te betalen geleidelijk introduceren. Het is namelijk afhankelijk van de landelijke wetgeving. Zo zou het kunnen dat Bitcoins slechts in een beperkt aantal landen of regio's geaccepteerd wordt.

Eerste autofabrikant die Bitcoins accepteert
Tesla zal op deze manier de eerste autofabrikant worden die Bitcoins accepteert. Op dit moment zijn er sowieso maar weinig andere grote bedrijven die Bitcoins als betaalmiddel accepteren. Wel is het bij Microsoft mogelijk om in de Xbox Store af te rekenen met Bitcoins. Bitcoins zijn op het moment een populaire vorm van geld investeren. Als betaling is het een stuk minder geliefd, want de transactiekosten zijn relatief hoog, waardoor kleine aankopen ineens een stuk duurder uitvallen. Daarnaast is de koers van Bitcoin nogal grillig.

Tussenpartij
Maar hoe zou dat dan in zijn werk gaan als je een Tesla auto wil kopen met Bitcoins? De meeste bedrijven die Bitcoins accepteren, gaan in zee met een tussenpersoon. Deze partij ontvangt Bitcoins van jouw digitale portefeuille en zet deze om naar euro's of dollars. Dit bedrag wordt vervolgens op de rekening van de ontvanger (het bedrijf dus) gestort. Microsoft gebruikt bijvoorbeeld als tussenpartij BitPay. Het is waarschijnlijk dat Tesla ook gebruik gaat maken van zo'n tussenpersoon en dus niet zelf Bitcoins rechtstreeks accepteert van klanten. De reden hiervoor is dat de koers van Bitcoin simpelweg nog teveel aan veranderingen onderhevig is.

De koers van Bitcoin gaat op en neer
De koers van Bitcoin gaat flink op en neer. Zo was op 17 maart 2020 één Bitcoin ongeveer € 4500 waard. Inmiddels is 1 Bitcoin € 40.000 geworden. Andere valutakoersen zoals de euro of dollar veranderen natuurlijk ook, maar die veranderingen zijn bij lange na niet zo groot als bij Bitcoin. Het gevaar is dat de koers van Bitcoin zomaar flink instort. Dit was in januari 2018 bijvoorbeeld ook gebeurd. Maar het kan natuurlijk ook gebeuren dat de koers in een keer omhoog schiet, zoals laatst dus. Bedrijven die van plan zijn om Bitcoins te accepteren, willen hier eerst een beveiligingsmechanisme voor hebben.

Tesla zelf Bitcoin systeem ontwikkelen?
Tenslotte heeft Tesla ook aangegeven zelf een Bitcoin systeem te willen ontwikkelen. Waarschijnlijk koop je dan een Tesla tegen de wisselkoers die voor een kort moment wordt vastgezet. De prijs van de auto wordt in euro's of dollars aangegeven, maar Tesla geeft dan de klant de kans om die prijs in Bitcoins te betalen, op basis van de koers die voor een kort moment is vastgezet. De koers zal na dat korte moment weer veranderen, dus de prijs voor de auto (als je in Bitcoins betaalt) ook!

Reacties op dit artikelGerelateerd nieuws

Stem nu voor de spot van de dag