Tesla Motors: elektrisch nieuwsoverzicht van juni

  • Jeroen
  • 14-07-2011 16:00
  • 5638
  • 0

Tesla Motors: elektrisch nieuwsoverzicht van juni

De zomer is inmiddels in volle gang en dat is voor de schrijver van dit artikel een mooie gelegenheid om weer eens te werken aan een nieuw elektrisch nieuwsoverzicht. De afgelopen maanden is er weer veel gebeurd in de wereld van elektrische mobiliteit. Zo is de productie van de schitterende Fisker Karma in volle gang, worden de laatste Tesla Roadsters gebouwd en kijken we naar de toekomst van Tesla. Komt er een nieuwe Roadster? Komen er de komende jaren nog meer leuke elektrische auto's op de markt? Van alles over elektrisch rijden, rally's en Tesla lees je in het elektrisch nieuwsoverzicht van juni!

100.000 kilometer in een Roadster
We beginnen met heet nieuws uit Duitsland. De Duitser Hansjörg von Gemmingen is de eerste Roadster-rijder die 100.000 kilometer met zijn elektrische Tesla heeft gereden. Zijn Electric Blue Roadster had nummer 83 die werd afgeleverd in Europa. Honderdduizend elektrische kilometers is het meest dat tot op heden ooit door een Tesla-rijder is gehaald! Niemand anders dan Hansjörg von Gemmingen heeft zoveel elektrische kilometers gereden als hij.

Von Gemmingen gebruikt de auto dagelijks en laadt de auto elke nacht op via een standaard huis-tuin-en-keuken stopcontact. Hij ziet het relatief beperkte bereik niet als een belemmering. "Zolang je maar ergens kan opladen maakt het niet uit waar je naar toe gaat". Zo maakte hij vorig jaar een trip van 800 kilometer naar Berlijn voor een groots evenement met andere Roadster-eigenaren.

Inmiddels heeft Von Gemmingen de Roadster twee jaar en stapt hij elke dag nog met veel plezier in. "Ik ben nog altijd onder de indruk van de duurzaamheid en performance van Tesla's technologie". Dat zullen de meeste eigenaren beamen aangezien de Roadster één van de meest betrouwbare auto's op dit moment is.

Tesla Motors: elektrisch nieuwsoverzicht van juniAudi e-tron Spyder op Le Mans
Vorig jaar werd in Parijs de elektrische Audi e-tron Spyder onthuld. De plug-in diesel hybride was op dat moment een concept. Naarmate de tijd vordert wordt steeds duidelijker dat we de auto de komende jaren ook echt op de openbare weg gaan zien.

Voorafgaand aan de 24-uurs race van Le Mans maakte Audi een rondje met de e-tron Spyder tijdens het 'Le Mans vers le futur' evenement. Naast de e-tron Spyder reed Audi ook met de Q5 Hybrid. De e-tron Spyder is een combinatie van twee elektrische motoren die de voorwielen aandrijven en een drieliter V6 TDI. Gezamenlijk wordt er 387 pk geproduceerd door de dieselmotor en de twee elektromotoren. Audi gebruikt voor de transmissie een automaat met zeven versnellingen. De drieliter V6 TDI is een nieuwe motor die dit jaar debuteert in de nieuwe A6 Avant.

Details over de prijs, levertijd en wanneer we de e-tron Spyder bij de dealer kunnen verwachten zijn nog niet bekend.

Tesla Motors: elektrisch nieuwsoverzicht van juniFoto via Greencarcongress.com.

Tesla Roadster huren?
De elektrische Tesla Roadster is inmiddels al via diverse autoverhuurbedrijven te huren maar mocht je nu eens op vakantie gaan naar Washington, dan kan je ook daar een elektrische auto huren. Naast de Tesla Roadster is het ook mogelijk om een Nissan Leaf en Chevrolet Volt te huren.

Hertz voegt Washington als verhuurlocatie toe aan de steeds langer wordende lijst met huurlocaties voor elektrische voertuigen. Via het 'Connect by Hertz' programma is het mogelijk om plug-in voertuigen te huren. Hiervoor dien je op dit moment lid te zijn van het 'Connect by Hertz' programma. Volledig elektrische auto's en hybrides moeten aan het eind van het jaar ruimschoots te huren zijn. Hertz wil dan namelijk 1000 auto's voor de verhuur hebben. Dat betekent dat de verhuurder nog flink moet inkopen want op dit moment zijn er nog slechts twintig auto's te huren.

Tesla Motors: elektrisch nieuwsoverzicht van juniRoadster bijna uitverkocht
Het einde van de productieperiode van de huidige generatie van de Tesla Roadster is nabij en dat wil zeggen dat de laatste exemplaren de komende tijd over de spreekwoordelijke toonbank gaan. In de Verenigde Staten worden volgens Tesla-baas Elon Musk nog een aantal exemplaren verkocht. Europese en Japanse kopers hebben nog zes maanden om een bestelling te plaatsen voor de Roadster.

Dat het einde van de huidige Roadster er aan zat te komen wisten we in 2010 al toen Tesla Motors aankondigde dat ze de Roadster niet meer zouden verkopen na 2011. Tesla gaat namelijk ruimte maken voor de productie van de Model S, de elektrische familieauto. Daarnaast gaat Lotus stoppen met het bouwen van de Elise en Exige en ook dat is een reden dat de productie van de Tesla Roadster stopt. De Roadster wordt namelijk gebouwd in Hethel en zes procent van de onderdelen wordt gedeeld met de Lotus Elise en Exige.

Nieuwe foto's Model S
Voor de Model S zijn een aantal nieuwe foto's getoond. De sportieve familiesedan gaat vanaf volgend jaar op de markt komen. In Canada is het momenteel ook mogelijk om een Model S te bestellen en in Nederland is het zelfs al geruime tijd mogelijk om een Model S te bestellen. De bestellingen in de lage landen verlopen voorspoedig. De Model S moet in een oplage van 5000 exemplaren worden gebouwd in 2012. In 2013 moet de productiecapaciteit worden opgeschroefd naar 20.000 exemplaren.

Tesla Motors: elektrisch nieuwsoverzicht van juni
Tesla Motors: elektrisch nieuwsoverzicht van juniTesla Motors: elektrisch nieuwsoverzicht van juni

Elektrische rally in Hong Kong
Op 26 juni 2011 is in Hong Kong een elektrische rally gereden met een aantal Tesla Roadster deelnemers. De rally was de meest zuinige autorally die ooit in Hong Kong is verreden. Er zijn de afgelopen tijd, sinds de introductie van de Tesla Roadster in Hong Kong, vijftien exemplaren verkocht en alle vijftien reden ze mee in de rally die werd verreden over een afstand van 200 kilometer. De taak was om de 200 kilometer te voltooien op één enkele lading.

Alle opbrengsten zijn overgemaakt naar de slachtoffers van de aardbeving en tsunami in Japan eerder dit jaar. Civic Force, een non-profit-organisatie, heeft een donatie ontvangen van 500 dollar per deelnemer. Ook is er vanuit de Tesla dealer in Hong Kong gedoneerd. De oprichter van Civic Force, Takao Ozawa, is de eerste Japanse Roadster-eigenaar. Naast de deelnemende auto's konden particulieren en bedrijven die niet meereden ook doneren voor het goede doel. Hoeveel er uiteindelijk is opgehaald is niet bekend gemaakt.

Professional Passionates Rally
Ook in Nederland hadden we onze eigen elektrische rally. Op 5 juni 2011 werd namelijk de allereerste Professional Passionates Rally gereden door het Noord-Hollandse landschap over een afstand van om en nabij de honderd kilometer. Maar liefst honderd equipes reden mee in een bijzondere rit die startte in Zaandam in de gloednieuwe Q-Park parkeergarage. De finish lag bij het NEMO Science Center in hartje Amsterdam via een tussenstop in de Amsterdam Arena.

Naast onbekende bazen, CEO's en liefhebbers van elektrisch rijden reden er ook bekende Nederlanders mee. Beau van Erven Dorens, Jan Kees de Jager, Jan Peter Balkenende en Camiel Eurlings zijn slechts enkele bekende namen die meereden. Via allerlei rallyelementen kwamen de voordelen van elektrisch rijden aan het licht en door een grote diversiteit elektrische auto's in te zetten heeft men geprobeerd te laten zien aan de bedrijven die meereden dat elektrisch rijden nu echt mogelijk is en helemaal niet suf hoeft te zijn.

De vraag bij zo'n rally is dan ook of er bedrijven zijn die na het evenement besluiten om een elektrische auto aan te schaffen. ID&T heeft aangegeven dit jaar gebruik te willen gaan maken van een elektrische auto om hun artiesten en DJ's te vervoeren naar evenementen. Q-Park gaat in elk van hun parkeergarages een laadpaal plaatsen. In grote steden zoals Groningen, Amsterdam en Rotterdam moeten dat er minimaal tien worden. Zo kunnen klanten met een elektrische auto direct in de parkeergarage opladen.

e-miglia Rally
De elektrische variant op de Mille Miglia is de e-miglia. Ook dit jaar zal de rally voor elektrische voertuigen weer verreden worden. De rally zal starten op 2 augustus 2011 in München en via schitterende wegen zal er gefinisht worden in het Zwitserse Sankt Moritz. De 32 deelnemers zullen een afstand afleggen van 800 kilometer. Naast enkele Tesla Roadsters zal er ook een eRUF Roadster meerijden. Andere elektrische deelnemers zijn onder meer een Mitsubishi i-MiEV, Citroen C-Zero, Smart Fortwo ED, Mini E en Peugeot iON.

Vorig jaar reden er 25 auto's mee en reed de winnaar in een Tesla Roadster. Laten we hopen dat Tesla ook dit jaar weer goede zaken zal doen. Via de website van e-miglia is meer informatie te vinden.

Tesla Motors: elektrisch nieuwsoverzicht van juniRendering Model S opvolger
Eerder hadden we het al over het einde van de huidige Roadster-generatie. Waar wij als liefhebbers van elektrisch rijden ons opmaken voor de komst van de Model S is student Max Ostap al druk bezig met de opvolger van de Model S. Tesla heeft aangegeven een kleinere en betaalbare sportauto te willen bouwen die over vier jaar naast de vervanger van de huidige Roadster gebouwd moet gaan worden. Ostap heeft niet alleen een aantal zeer fraaie tekeningen gemaakt, maar de auto zoals deze op onderstaande rendering te zien is, is een door hem gebouwd model in schaal één op vijf.

Ostap heeft een auto getekend waar je op hoge snelheid lange afstanden mee moet kunnen overbruggen. De student zegt dat de auto een echte Autobahn-cruiser moet worden, in de Verenigde Staten wel te verstaan. NASCO is een organisatie die een Autobahn-systeem wil invoeren in de Verenigde Staten waar naast bestaande snelwegen aparte rijbanen worden gebouwd waar verkeer op hoge snelheid kan rijden. De I-35 snelweg in de Verenigde Staten zou daar zeer geschikt voor zijn. Deze loopt van de Canadese grens naar de grens met Mexico over een afstand van 2524 kilometer. De auto die Ostap heeft getekend zou perfect passen op de Amerikaanse Autobahn.

Tesla Motors: elektrisch nieuwsoverzicht van juniTesla Motors: elektrisch nieuwsoverzicht van juniTesla Motors: elektrisch nieuwsoverzicht van juni

Nieuwe supercar: e-Wolf Alpha-2
Als je de voorkant van de nieuwe e-Wolf Alpha-2 supercar ziet denk je waarschijnlijk nog dat het best wel een vette auto kan zijn. Kijk je echter even naar de achterkant dan kunnen we ons voorstellen dat dat beeld enigszins verandert.

De futuristische supercar van de Duitse firma e-Wolf beschikt over een vermogen van 381 pk en een maximaal koppel van 800 Newton-meter. Het vermogen wordt gegenereerd door twee elektromotoren. Binnen 3,9 seconden haalt de Alpha-2 een snelheid van honderd kilometer per uur. Dat komt overeen met de acceleratietijd van een Tesla Roadster. e-Wolf haalt met de Alpha-2 een topsnelheid van 230 kilometer per uur en het accupakket heeft een bereik van 300 kilometer. De supecar is dit jaar nog te bestellen.

Tesla Motors: elektrisch nieuwsoverzicht van juniTesla Motors: elektrisch nieuwsoverzicht van juniEerste publieke snellader geopend
Op 29 juni 2011 heeft The New Motion haar eerste publieke snellader geopend. Er is gekozen voor een strategische locatie aan de A2, bij het Van der Valk Hotel. De eerste publieke snellader is onderdeel van een te openen landelijk netwerk van dertig snelladers. Door het hele land zullen snellaadstations worden geplaatst zodat rijders van een elektrische auto straks van snellader naar snellader kunnen rijden en dus zonder onnodig lang laden heel Nederland door kunnen.

Nutsbedrijf Liander is één van de partijen die de snellaadstations mogelijk maakt. Liander zal de palen gaan gebruiken om de effecten van elektrische mobiliteit te meten. Met de verkoop van de Leaf zal ook Nissan een flinke duit in het zakje doen. Voor Nissan is het interessant om veel snellaadpalen in Nederland te hebben aangezien de Leaf van leeg naar tachtig procent vol in een half uur opgeladen kan worden. Bereikbibbers?! Niet meer dankzij de snellader. Waar je met een conventioneel stopcontact nog zes tot acht uur aan het tanken bent, duurt dat met een snellader slechts een half uurtje.

Binnen nu en eind 2012 moeten er dertig snelladers zijn geplaatst in bijna alle provincies van Nederland. Ook de ANWB gaat enkele snellader plaatsen. Om gebruik te kunnen maken van de snellader dient de bestuurder van een elektrische auto in het bezit te zijn van een pasje waarmee hij of zij in heel Nederland ook bij 'normale' laadpalen kan opladen.

Meer foto's van de opening van de eerste publieke snellader kan je hier vinden.

Tesla Motors: elektrisch nieuwsoverzicht van juniTesla Motors: elektrisch nieuwsoverzicht van juniElektrisch rijden tijdens MaartenMemorial 2011
We sluiten deze nieuwsbrief af met wederom een evenement. Dit jaar zal weer de MaartenMemorial plaatsvinden. Op 4 augustus rijden ruim honderd sportauto's, voornamelijk Lotussen, van Ahoy in Rotterdam via Schiphol naar het circuit in Zandvoort. Het doel is om minimaal 100.000 euro binnen te slepen voor de Daniël den Hoed-kliniek van het Erasmus MC ten behoeve van kankeronderzoek. De MaartenMemorial is opgericht om Maarten van Sten te herdenken die op 4 augustus 2003 overleed, op 27-jarige leeftijd, aan de gevolgen van melanoom, een agressieve vorm van huidkanker. Met minimaal 98 andere sportauto's gaan we kankerpatiënten een dag laten vergeten dat ze ziek zijn. Maarten hield namelijk van sportauto's en dan met name van Lotus.

Tussen alle Lotussen, Ferrari's, Lamborghini's rijden ook dit jaar weer twee elektrische auto's mee vanaf Schiphol. Naast de importeur zal ook de schrijver van dit artikel voor de tweede maal meerijden om kankerpatiënten een fantastische dag te bezorgen, net als vorig jaar. We zullen beiden met een Tesla Roadster meerijden. Dit jaar gaan we voor een bedrag van 500 euro dus jullie donaties zijn van harte welkom. Wil je ook die supervette McLaren MP4-12C over het circuit zien jagen? Doneer dan door op onderstaand plaatje te klikken. Geef gul en krijg er een goed gevoel voor terug!

Wil je eens wat beelden terugkijken van vorig jaar? Dat kan! Klik dan hier voor een impressie.

Tesla Motors: elektrisch nieuwsoverzicht van juni

Oudere nieuwsoverzichten teruglezen? Leuk! Klikkerdeklik voor maart, februari of januari!

Reacties op dit artikel