Spottrips: Düsseldorf, wat kost dat nou?

  • Jeroen
  • 02-11-2007 18:27
  • 10781
  • 6

Spottrips: Düsseldorf, wat kost dat nou?

Voordat je eigenlijk naar een spotstad kunt zul je er heen moeten reizen. De meesten van ons zijn studenten of scholieren. Het openbaar vervoer is dus meestal het eerste waar je aan zit te denken. Om jullie een handje op weg te helpen voordat jullie op pad gaan hebben we een kleine serie van specials waarin we diverse spotplekken langsgaan en je uitleggen hoe je hier makkelijk kunt komen! Om af te trappen reizen we naar Duitsland, Düsseldorf.

Düsseldorf, schöne Stadt auf dem Rhein. Al geruime tijd is Düsseldorf een Mekka voor de spotter met een wat kleiner budget die ook niet zo ver wil reizen. Vrijwel iedere spotter die zichzelf trakteert op een tripje naar Düssel komt terug met een bijzondere spot. We beginnen even bij het begin, het vervoer.

Om in Düsseldorf te komen zijn er een aantal mogelijkheden. Over land en via de lucht. Mocht je in de regio Amsterdam wonen en je hebt een riante portemonnee dan kan je er voor kiezen om per vliegtuig naar Düsseldorf te gaan. Een retourtje met de terugreis op dezelfde dag als de heenreis boek je al vanaf 395 euro! Nadeel is dan weer wel dat je twee uur van tevoren op het vliegveld moet zijn en je nog met de trein van het vliegveld naar het centrum van Düsseldorf moet geraken. Kortom, een manier van reizen die wél effectief is maar niet interessant voor de gemiddelde spotter gezien het hoge prijskaartje.

Spottrips: Düsseldorf, wat kost dat nou?


Een andere mogelijkheid is om (als je zelf geen auto hebt) een auto te huren. Ga je met meerdere spotters dan kan dit goedkoop uitpakken aangezien je dan de kosten voor de autohuur en het benzinegeld kan delen met elkaar. Bekende verhuurbedrijven zijn Europcar, Hertz, Avis en Budget.

Dan is er nog de mogelijkheid om per bus te gaan. Veel busbedrijven organiseren dagtripjes en als spotter is dit een goedkope manier om in Düsseldorf te komen. Deze bussen vertrekken vanuit meerdere delen van het land en reizen via een aantal stops naar het centrum van Düsseldorf. Voor de mensen in het westen van het land is er Milot Reizen, dit bedrijf biedt een dagtrip naar de stad in het Rührgebied aan voor 21 euro. Met vertrek om 07.00 vanaf Den Haag CS is het misschien vroeg opstaan maar je bent wel mooi een dag onder de pannen. De bus dropt je vlakbij de Königsallee waar je de rest van de dag zal vertoeven. Voor meer busbedrijven die dit soort dagtripjes organiseren kan je het beste even Googlen. Let er wel op dat je een beetje gunstige tijden hebt qua vertrek vanuit de opstapplaats.

Spottrips: Düsseldorf, wat kost dat nou?


Natuurlijk kan je ook per trein reizen naar Düsseldorf. De NS adverteert met tarieven van 38 euro voor een retourtje per ICE maar vreemd genoeg is dit tarief altijd uitverkocht op de gunstige tijden waardoor je al snel een categorie hoger komt en meer als 55 euro moet neertellen voor een retourtje. Omdat ik zelf altijd in Arnhem opstap, de laatste halte van de ICE in Nederland, pak ik daar de trein van 09.08. Iets meer dan een uur en tien minuten later sta ik dan in hartje Düsseldorf. De eerste keer dat ik naar Düsseldorf ging heb ik 55 euro betaald voor het ticket. Dit had ik dan vooraf geboekt via de website van NS Internationaal. Ik dacht, dit moet goedkoper kunnen. Er is een trucje om een goedkoper ticket te krijgen terwijl deze al uitverkocht is op internet. Dit is alleen van toepassing op mensen met een OV-Studentenkaart.

Spottrips: Düsseldorf, wat kost dat nou?


Omdat het loket in Assen nog reeds gesloten was op vrijdagochtend om 06.45 heb ik in Zwolle bij het loket een kaartje gekocht voor het ICE traject. Ik heb gezegd dat ik een OV-Studentenkaart heb en dus een ICE kaartje wil vanaf Emmerich, dit is namelijk de grens met Duitsland. De optie om te kiezen voor Emmerich zal je niet vinden op de website van NS Internationaal omdat deze pas rekent vanaf Arnhem. Het stukje Arnhem - Emmerich is echter gewoon Nederlands grondgebied dus heb je recht op gebruik van je OV-kaart. Ik kreeg een dagretour Emmerich - Düsseldorf voor 44 euro, dit scheelt toch even elf euro met de normale minimumprijs. Op je ticket staat dat je wel een zitplaatsreservering hebt maar geen zitplaats hebt toegewezen gekregen. Dit betekent dat je overal in de trein kan gaan zitten in de tweede klas op een stoel die niet is gereserveerd voor een bepaald traject. Het beste kan je dus voorin de trein gaan zitten (mocht daar de tweede klas zitten) zodat je over de schouder van de machinist kan meekijken. Op het ticket staan ook geen tijden vermeld, je kan dus zelf bepalen welke ICE je neemt voor de heen- en terugreis.

Spottrips: Düsseldorf, wat kost dat nou?


Eten en drinken in Düsseldorf doe je natuurlijk in de stad zelf. De Altstadt leent zich perfect om een biertje te drinken en mocht je even genoeg hebben van het spotten, dan kan je altijd naar de Rijn lopen en daar even relaxen terwijl je geniet van het fraaie uitzicht. Op de Königsallee zelf zit een kiosk waar je voor 1,50 euro een flesje drinken kan kopen, dit is weer een stuk goedkoper als bij de zaakjes in bijvoorbeeld de Shadowarkaden. Je eten voor de terugreis koop je natuurlijk op het station, bij binnenkomst aan de rechterkant vind je broodjes zoals ze ze in Nederland bij C'est du Pain niet kunnen maken voor een euro of drie. Heb je dan nog steeds dorst, check dan even de supermarkt die tevens in het station zit. Slapen doe je bij voorbaat in een jeugdherberg of in het Ibis hotel mocht je na één dag nog niet genoeg hebben.

Reacties op dit artikel