Spotter Patrick3331 vertelt meer over spotten in Dubai

  • Emil
  • 29-07-2013 16:24
  • 4469
  • 15

Spotter Patrick3331 vertelt meer over spotten in Dubai

Spotter Patrick3331 is de meest actieve spotter uit Dubai op Autogespot. Patrick is een expat die inmiddels al aardig wat jaren in Dubai woont en zodoende een goed beeld heeft hoe het spotten daar is. Hij maakte voor ons al eens een reportage van een unieke Rolls-Royce Ghost en er volgt nog een reportage van een Lamborghini Aventador LP700-4 binnenkort. Om jullie een beter beeld te geven van over het leven in Dubai en het spotten gingen we in gesprek met Patrick.


Wie is Patrick3331 van Autogespot?
Ik ben al een autoliefhebber sinds ik kon lopen. Sinds dat ik het mij kan herinneren was ik altijd gefascineerd door auto's. Mijn passie startte al voordat ik mijn rijbewijs had. Op mijn elfde reed ik voor het eerst in een handgeschakelde auto. De eerste auto kocht ik op mijn vijftiende, drie jaar voordat je inderdaad een rijbewijs mag hebben! In de laatste tien jaar heb ik zo’n beetje iedere auto gereden die je kunt noemen. Denk daarbij aan verschillende Ferrari's, Porsches en Lamborghini's horen daar bij. Enkele auto's zoals een Bugatti Veyron 16.4 of een Koenigsegg missen op de lijst. Mijn grote passie is niet alleen spotten maar ook video’s maken van auto’s die terug te vinden zijn op mijn YouTube-kanaal.

Je bent op Autogespot actief sinds het einde van 2012. Hoe heb je Autogespot gevonden en ben je al langer actief als spotter?
In 2002 begon ik met het spotten van auto's. Door de jaren heen zijn digitale camera's beter en goedkoper geworden waardoor de hobby dus groter is geworden. Met mijn YouTube-kanaal kan ik behoorlijk wat volgers laten zien wat ik zoals tegenkom in Dubai. Ik mag erg gelukkig zijn dat ik in Dubai woon. In deze stad is een oneindigde stroom van exoten op de straat! Ik kan niet goed herinneren hoe ik Autogespot heb gevonden maar werelwijd vind ik het één van de beste platforms voor het delen van de hobby autospotten zoals de andere duizenden gebruikers op Autogespot ook doen. Het feit dat je je foto's ergens kwijt kunt en Autogespot een actieve website is maakt het een must spots te blijven uploaden. Goed is de extra functie om een video toe te voegen aan spots. Je ziet dat mensen meer en meer video's maken en geeft een extra dimensie aan het spotten. Geluid en bewegende beelden zijn nog beter!

Spotter Patrick3331 vertelt meer over spotten in DubaiDubai is één van de steden in de Verenigde Arabische Emiraten waar je erg veel exclusieve auto's kunt vinden. Waar liggen voor spotters eigenlijk nog de uitdagingen met zoveel auto's in de omgeving?
Er zijn altijd uitdagingen in Dubai ondanks het feit dat er duizenden dure auto's in onder andere Dubai zijn. Vooral het vinden van een hypercar zoals de Lamborghini Veneno en Pagani Huayra is een uitdaging die altijd blijft. Dit zijn auto’s die vaak in privécollecties komen en bijna nooit buiten zijn. Het spotten van deze unieke auto’s is een uitdaging. Daarnaast blijven er nieuwe supercars bijkomen!

Wel een probleem in Dubai is het overschot aan normale exoten. Wanneer je een tijd in Dubai bent of zelfs woont besteed je niet eens meer aandacht aan een auto die eigenlijk al erg exclusief is. Denk aan een 458 Italia. Dat vind ik persoonlijk het beste voorbeeld. Het enige wat een auto nog speciaal kan maken is de samenstelling, dan bedoel ik een wrap of een speciale kleur. Nogmaals, de 458 Italia is het beste voorbeeld. Dit is een prachtige auto met een heerlijke soundtrack. Maar de in Dubai actieve spotters letten niet eens meer op de auto.

In de zogenaamde spotsteden zijn er altijd momenten tijdens de dag dat je meer supercars kunt spotten dan normaal. Kun jij ons iets vertellen over het spotten in Dubai?
In Dubai zijn er niet veel verschillen met andere steden. Het grootste verschil is eigenlijk het spotseizoen. Dat is namelijk tijdens de wintermaanden terwijl het dan juist een stuk rustiger is in Europa. Nu het zomer in Dubai is zijn er minder auto's dan normaal te vinden door de warmte. Veel supercars gaan altijd voor de zomer naar Europa. Dan worden ze altijd gespot in de steden waar zij graag komen, Monaco, München, Parijs en Londen. In Dubai kun je het beste van 19.00 uur tot 22.00 uur spotten, van donderdag tot zaterdag bij de grote malls waaronder de Dubai Mall en de Mall of the Emirates. Daarnaast moet je de vijf sterren hotels niet vergeten, Jumeirah Beach Residence in Dubai Marina en Jumeirah Road in de avond.

Jij kent veel autoliefhebbers in Dubai met exclusieve auto’s. Hoe verklaar jij de voorliefde voor sportauto's en de nog extremere hypercars in Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten.
Dit is eigenlijk vrij makkelijk te verklaren. Veel mensen hier, expats of normale inwoners hebben een veel beter leven dan ze in hun ouderlijk huis hadden. Mensen verdienen hier over het algemeen meer en dat terwijl de kosten voor levensonderhoud minder zijn. Soms betaalt een bedrijf zelfs voor het levensonderhoud. Auto's zijn een stuk goedkoper waardoor mensen al gauw kiezen voor de duurste uitvoeringen. Mensen kiezen dus eerder voor een Porsche Cayenne terwijl ze in hun thuisland voor een Toyota RAV4 hadden gekozen. De meesten die een Lamborghini of Ferrari bezitten, hebben vaak een tweede en derde auto die overdag gebruikt wordt terwijl de supercar enkel voor de avonden en weekenden is.

Tijdens de 'Europese Tour' van de inwoners van Dubai zien wij ieder jaar dat mensen een nieuwe auto hebben. Wat zie jij als een verklaring dat mensen zo snel van exoten verwisselen?
Dit heeft te maken dat veel mensen in Dubai altijd de eerste willen zijn die het meest recent verkrijgbare willen hebben. Dat kan een mobiele telefoon zijn, een handtas of jurk. Wanneer je een auto eerder kunt krijgen dan dat hij verkrijgbaar is in Dubai willen zij hem direct hebben. De aandacht die ze krijgen zorgt er voor dat ze altijd een show weggeven. Veel dingen in Dubai worden zelfs verkocht met de slogan "Jij bent de eerste die hem heeft" en het blijkt te werken. Wanneer de auto later veel gezien wordt in het dagelijkse verkeer dan kiest men al gauw weer voor een nieuwe auto.

In ieder land zijn privacy en autospotten een issue. Hoe wordt hiermee omgegaan in Dubai?
Gelukkig vinden de meeste eigenaren van exclusieve auto's het leuk om gezien te worden. Wanneer een auto wordt geparkeerd is het nemen van een foto of video nooit een groot probleem. Vaak wachten ze zelf even totdat je klaar bent en regelmatig maak je nog even een praatje over hun auto. Daarnaast blijft het ook veel komen dat de eigenaar de motor even flink laat horen zodra hij ziet dat je aan het spotten bent. Je komt het niet veel tegen dat mensen je vragen geen foto’s te maken.

Spotter Patrick3331 vertelt meer over spotten in DubaiIn Europa is Autogespot behoorlijk bekend aan het worden. De hobby autospotten wordt ook bekender als hobby. Hoe zit het in Dubai met autospotten?
Autospotten in Dubai is een groeiende hobby, maar dan zijn het vooral toeristen die hier naar toe komen om te spotten. De inwoners van Dubai. Zover ik weet zijn alle spotters die in Dubai echt actief zijn expats, iemand die tijdelijk in een land verblijft met een andere cultuur dan die waarmee hij is opgegroeid. Ik zou zeggen dat er vijf spotters zijn die echt actief zijn. Deze richten zich vooral op fotografie terwijl ik meer video's maak.

Wat denk je dat nieuwe trends zijn in de automotive sector in Dubai en de rest van de Verenigde Arabische Emiraten?
Ik weet zeker dat Dubai en de rest van de Verenigde Arabische Emiraten een belangrijke markt is voor de luxe automarkt. Als je kijkt naar het aantal supercars dan is dit een enorme markt voor de meeste merken. Je ziet en merkt dat mensen meer en meer individualistischer worden, dit is een belangrijke trend. Daarom zie je vaker een Mansory, Hamann Motorsport of FAB Design uitvoering. In november vindt de Dubai International Motor Show en ik verwacht dat hier wel weer nieuwe trends te zien zullen zijn.

Reacties op dit artikel


Gerelateerde spotsGerelateerd nieuws

Stem nu voor de spot van de dag