Porsche Cayenne Coupé Turbo E-Hybrid met zeldzaam kenteken

  • Joep
  • 11-04-2024 13:00
  • 530
  • 1

Porsche Cayenne Coupé Turbo E-Hybrid met zeldzaam kenteken

De nieuwe Cayenne Turbo E-Hybrid beginnen we steeds meer te zien. Dit exemplaar heeft een erg zeldzaam kenteken.

Deze Porsche Cayenne is namelijk afkomstig uit Jersey. Jersey is een Brits kroonbezit, dat wil zeggen dat het niet bij het Verenigd Koninkrijk hoort en zijn eigen regels en wetten heeft. Het VK gaat alleen over zaken als het buitenlandbeleid en defensie. Naast Jersey zijn ook Guernsey en Isle of Man Brits kroonbezit. Deze hebben dus ook allemaal een eigen kenteken. In het geval van Jersey is dat GBJ. Jersey is de grootste van de Kanaaleilanden. Dit is een eilandengroep die in het Kanaal ligt tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Naast Jersey heb je ook nog Guernsey. Hieronder vallen verder Alderney, Herm en Sark. Jersey heeft de meeste inwoners, namelijk 100.000. Guernsey heeft er bijna 70.000, Alderney 2000, Sark 600 en Herm 50.

Cultureel is het een mix tussen Frans en Brits. Sark en Herm zijn zo klein dat de enige toegestane motorvoertuigen tractors zijn. Een kenteken voor personenauto's hebben ze dus niet. Alderney mag dan onder Guernsey vallen, het heeft wel een eigen landcode op het kenteken, namelijk GBA. Dit zou zomaar het zeldzaamste kenteken van Europa kunnen zijn samen met Vaticaanstad omdat er maar 2000 mensen wonen. Het kenteken van Guernsey is GBG, die van Man is GBM. Op Man staan zo'n 65.000 auto's geregistreerd, ook een zeldzaam kenteken dus.

Als je aan Britse gebieden binnen Europa denkt, dan denk je ook snel aan Gibraltar. Echter is dit een Brits overzees gebied en geen kroonbezit. Het betekent eigenlijk dat Gibraltar wat minder zelf kan bepalen. Toch hebben ze wel een eigen kenteken: GBZ. Dat kenteken zien we nog wel eens op hypercars voorbijkomen als de Bugatti Veyron en Chiron en McLaren P1. Toch wonen er maar 32.000 mensen.

Jersey zelf heeft nog geen twintig spots op Autogespot. Een kenteken uit Jersey spotten is dus zeer bijzonder! En helemaal in Nederland. Deze auto is dus met de boot van Jersey naar het Franse vasteland gevaren en daarna via België ons land binnengereden.

Hopelijk zien we snel meer bijzondere Europese kentekens in Nederland!


Porsche Cayenne Coupé Turbo E-Hybrid met zeldzaam kentekenKlik op de foto voor meer foto's van deze spot!

Reacties op dit artikel


Stem nu voor de spot van de dag