Polestar 1: Volvo’s nieuwe sportwagen is werkelijkheid geworden

  • Max
  • 17-10-2017 17:32
  • 1954
  • 2

Polestar 1: Volvo’s nieuwe sportwagen is werkelijkheid geworden

Volvo is een merk waar we op deze site nooit echt over konden uitweiden. Uw auteur vindt dat ontzettend jammer, want ik ben een groot fan van het Chinese Zweedse merk. Gelukkig is deze tijd van radiostilte voorbij, want Polestar, een submerk van Volvo, heeft zojuist een heuse sportwagen aangekondigd: de Polestar 1!

Het werd eens tijd voor Volvo dat ze weer met een échte sportwagen/GT op de proppen zouden komen. Sinds de P1800 is er namelijk niet heel veel in die trant meer van de fabrieksband komen rollen. Dit is zonde, want sindsdien zocht Volvo toch voornamelijk de degelijkheid op. Gelukkig stonden de laatste paar jaren al in het teken van een scherper en strakker design, Polestar zorgt er nu voor dat de sportieve haren ook weer terug in het gamma komen.

De toekomst van Polestar ziet er rooskleurig uit. Tot voor kort werd deze aanduiding slechts achterop reeds bestaande Volvo-modellen geplakt, maar nu heeft het merk een volledig nieuw model gebouwd. De Polestar 1 markeert dan ook de start van Polestar als een ‘los’ high-performance merk dat zich vooral richt op elektrische aandrijving. Het Tesla van Volvo, so to speak. De Polestar 1 is nog wel duidelijk herkenbaar als een Volvo; de achterlichten en de koplampen lijken haast 1 op 1 van de S90 te komen en ook het interieur vertoont onmiskenbare gelijkenissen met dat van de laatste generatie Volvo’s. Niet dat dit een slecht fenomeen is, integendeel, de auto ziet er prachtig uit en alles lijkt uit zeer hoogwaardige materialen te zijn opgetrokken. Slim gedaan van Polestar!

De Polestar 1 is nog voorzien van een hybride-aandrijflijn, op een gegeven moment zal de verbrandingsmotor echter helemaal gaan verdwijnen. Niet dat wij er echt mee zitten: de One heeft een vermogen van 600 pk en maar liefst 1.000 nm koppel! Dit is fors meer dan bijvoorbeeld de BMW i8, een auto met een vergelijkbare inborst en aandrijflijn als de One. Ook zal de One naar verwachting zeer goed gaan rijden. De wagen is voorzien van variabele dempers van Öhlins en de carrosserie van carbonfiber zorgt voor een zeer hoge torsiestijfheid en een laag gewicht. Daarnaast zal de wagen nog voorzien zijn van Torque Vectoring, waardoor bochten met een abnormaal hoge snelheid genomen kunnen worden. Al met al belooft het dus veel goeds!

Polestar gaat dus echt een losstaand submerk worden. De wagen zal niet via de Volvo-dealer worden verkocht, maar men zal de auto louter online aan kunnen schaffen. Dit brengt mij meteen op een puntje van aandacht: het zal niet mogelijk zijn een Polestar One te kopen. Polestar gaat namelijk werken met een soort Private Lease-constructie waarin je maandelijks een bepaald tarief betaalt om gedurende een looptijd van 2 of 3 jaar met de auto te kunnen rijden. Aan de ene kant is dit natuurlijk heel vooruitstrevend, maar het zorgt er wel voor dat de luxe sportwagen een inwisselbaar goed wordt. Kopers zullen zich de auto namelijk niet via een individualiseringsprogramma helemaal eigen kunnen maken. Dit is in mijn optiek ongelofelijk jammer. Het zal een grote groep mensen ongetwijfeld aanspreken, maar ik hoop niet dat dit het einde is van het tijdperk waarin de auto nog echt een reflectie kan zijn van je persoonlijkheid en iets om trots op te kunnen zijn als eigenaar. Ik hoop dat Polestar in een later stadium alsnog de optie tot het kopen van de auto aan zal bieden, want dit vind ik persoonlijk een ongelofelijk grote smet op een zeer gave en bijzondere auto.

UPDATE 18-10: de mogelijkheid tot koop blijkt wel degelijk een optie te zijn, dixit Polestar in de commentsectie van deze Instagram-post. Toch lijkt de nadruk te liggen op het abonnement.Polestar 1: Volvo’s nieuwe sportwagen is werkelijkheid gewordenPolestar 1: Volvo’s nieuwe sportwagen is werkelijkheid gewordenPolestar 1: Volvo’s nieuwe sportwagen is werkelijkheid gewordenPolestar 1: Volvo’s nieuwe sportwagen is werkelijkheid gewordenPolestar 1: Volvo’s nieuwe sportwagen is werkelijkheid gewordenPolestar 1: Volvo’s nieuwe sportwagen is werkelijkheid gewordenPolestar 1: Volvo’s nieuwe sportwagen is werkelijkheid gewordenPolestar 1: Volvo’s nieuwe sportwagen is werkelijkheid gewordenPolestar 1: Volvo’s nieuwe sportwagen is werkelijkheid gewordenPolestar 1: Volvo’s nieuwe sportwagen is werkelijkheid gewordenPolestar 1: Volvo’s nieuwe sportwagen is werkelijkheid gewordenPolestar 1: Volvo’s nieuwe sportwagen is werkelijkheid geworden

Polestar 1: Volvo’s nieuwe sportwagen is werkelijkheid geworden

Reacties op dit artikel