Niet één, maar twee zeldame Mercedes-AMG GT Black Series Project One Edition

  • Joep
  • 10-09-2023 15:00
  • 249
  • 1

Niet één, maar twee zeldame Mercedes-AMG GT Black Series Project One Edition

Één Mercedes-AMG GT Black Series Project One Edition is al heel bijzonder. In Alderley Edge reden er doodleuk twee achter elkaar.

De Mercedes-AMG GT Black Series was de ultieme versie van de AMG GT. Ook bracht het het Black Series label terug bij AMG na jaren van afwezigheid. Er werden er tussen 2020 en 2022 iets meer dan 1700 stuks gebouwd. Het was een erg gewild model en de waarde stijgt nu al.

Een aantal jaar daarvoor presenteerde Mercedes de ultieme AMG: de AMG One. Die werd gepresenteerd als Project One tijdens de IAA van Frankfurt in 2017. Dit was een conceptcar die bijna productierijp was. Het zou een straatlegale hypercar worden die neergezet werd als Formule 1 auto voor de openbare weg. Er zouden 275 exemplaren gebouwd gaan worden en alle exemplaren waren vrijwel meteen uitverkocht. De motor en andere techniek stammen af van de Mercedes-AMG W06 en Mercedes-AMG W07 auto's uit de seizoenen 2015 en 2016. In 2018 werd de definitieve modelnaam bekend: AMG One. Daarna bleef het stil, heel stil. Tot er in 2020 een gecamoufleerd prototype opdook. Mercedes gaf aan problemen te hebben met de aandrijflijn om deze te laten voldoen aan de strenge CO2-eisen. De definitieve productieversie werd uiteindelijk in 2022 onthuld en het eerste exemplaar werd in januari 2023 afgeleverd aan de eerste klant.

De 275 klanten die te lang moesten wachten op hun One werden door Mercedes-AMG gecompenseerd doordat zij een speciale versie van de GT Black Series konden krijgen. Voluit was dit de Mercedes-AMG GT Black Series C190 Project One Edition zoals we die hier ook zien. Logischerwijs zijn er 275 stuks van gebouwd. De Project One Edition verschilt alleen uiterlijk van de gewone GT Black Series, want deze speciale versie heeft een ontzettend complexe en dure laklaag in de stijl van de Mercedes-AMG Formule 1 auto's. Zo zien we de veel gebruikte kleuren zilver en zwart terug. Zilver is natuurlijk synoniem voor Mercedes, want ze heten niet voor niets de Silver Arrows. In 2020 kwamen ze met een zwarte auto voor dat seizoen om de Black Lives Matter beweging te steunen. Ook in de seizoenen 2021 en 2023 was de auto zwart. Op de lak zien we de Mercedesster veel terugkomen dus die is ook op de GT Black Series Project One Edition geverfd. De blauwe accenten die we op de F1 auto's terugvinden zien we op deze twee auto's ook terugkomen op de velgen, sideskirts en stoelen bijvoorbeeld. Het is dus eigenlijk een zeldzame, nog duurdere GT Black Series helemaal uitgevoerd in de stijl van de F1 auto's en dus de Mercedes-AMG One, wat uiteindelijk de reden is dat deze limited edition geïntroduceerd is.

Er zijn er dus maar 275 exemplaren van gebouwd. Ook zien ze er, als ze standaard zijn, allemaal hetzelfde uit. Om er dan twee achter elkaar te zien rijden is dan ook een ontzettend bijzonder gezicht!

Niet één, maar twee zeldame Mercedes-AMG GT Black Series Project One EditionKlik op de foto voor meer foto's van deze spot!

Reacties op dit artikel