Mercedes-AMG G65 zwaaide alweer vijf jaar geleden uit

  • Joep
  • 05-06-2023 13:00
  • 136
  • 0

Mercedes-AMG G65 zwaaide alweer vijf jaar geleden uit

De Mercedes G-klasse kwam in eerste instantie als limited edition met V12 in de G65. Dat was zo’n groot succes dat het een regulier model werd. Aan alles komt een eind en dus kwam er een G65 Final Edition. De tijd vliegt, want de jongste exemplaren zijn alweer vijf jaar oud.

De vorige generatie Mercedes G-klasse werd in 2015 voor het laatst gefacelift, dus ook de AMG G65. De specs zagen er toen als volgt uit. Een 6,0 liter V12 met twee turbo’s levert 630 pk aan alle wielen. Het sprintje naar de honderd gaat niet zo heel erg snel, namelijk in 5,3 seconden. Dit komt door het hoge gewicht en de aerodynamische efficiëntie van een flatgebouw. Daardoor is de topsnelheid ook niet heel indrukwekkend, namelijk 230 km/h. Maar daar gaat het niet om bij de G65. Het gaat om de overdaad van de V12 en het koppel waarmee je in alle comfort door de winkelstraten rolt. De V12 spuugt bijna een halve kilo koolstofdioxide per kilometer uit dus door de torenhoge bpm lag de laatste Nederlandse nieuwprijs boven de 400.000 euro!

Door die hoge uitstoot moest de V12 afscheid nemen uit de AMG-modellen van Mercedes. Het begon bij de G-klasse, want dat model was het met afstand het oudst, zou het eerst vervangen worden (in 2018) en stootte het meest uit. Zo’n populair model knip je niet zomaar uit je configurator en dus kwam Mercedes-AMG met een Final Edition in het najaar van 2017. De specificaties zijn precies hetzelfde als de gewone G65, maar dit uitzwaaimodel zit vol met opties, logo’s en bronzen accenten. Het was nog niet helemaal over voor de G-klasse met V12, want er kwam ook nog een Mercedes-Maybach G650 Landaulet. Voor de AMG’s was het na 65 exemplaren van de Final Edition in 2018 wel klaar. De jongste exemplaren zijn inmiddels dus al vijf jaar oud! 65 exemplaren is niet veel en het model wordt dus niet vaak gespot. Dit in Monaco gespotte exemplaar is slechts het twaalfde exemplaar van de 65 op de site. Gemiddeld worden er twee of drie per jaar geüpload dus dit is zeker een bijzondere spot!

Na de G-klasse werd het uitfaseren van de V12 door AMG helaas voortgezet. In 2018 verdween de AMG 65 variant van de SL stilletjes uit de prijslijst in Nederland. De SL van die generatie werd nog tot en met 2020 geproduceerd om in 2021 vervangen te worden door de huidige generatie. Die komt alleen nog maar als AMG en alleen maar met viercilinder of V8. Geen V12 meer dus. Dat geldt ook voor de AMG-versies van de S-klasse. Tijdens de autosalon van Genève in 2019 presenteerde Mercedes-AMG de S65 Final Edition. Een uitzwaaiversie voor de S-klasse AMG met V12 die dezelfde bronzen elementen had als de hier getoonde G65 Final Edition. Die generatie werd nog tot eind 2020 verbouwd tot de huidige generatie zijn intrede deed. De S-klasse is tot op heden nog wel met V12 te krijgen, maar alleen als Maybach en alleen op speciale bestelling. De AMG V12 is dus al vier jaar niet meer onder ons.


Mercedes-AMG G65 zwaaide alweer vijf jaar geleden uitKlik op de foto voor meer foto’s van deze spot!

Reacties op dit artikel