Leuke auto gespot? Let op deze vijf punten voordat je een bod doet

  • Ruud
  • 27-02-2024 09:29
  • 80
  • 1

Leuke auto gespot? Let op deze vijf punten voordat je een bod doet

Exclusieve, bijzondere en prachtige auto’s spot je niet alleen op onze website. Er is een bijzonder levendige markt voor de meest indrukwekkende, vergeten of verbluffende auto’s die aan een opknapbeurt toe zijn of al door een enthousiasteling onder handen genomen zijn. Ben je van plan om zelf een occasion op de kop te tikken om eindelijk die jongensdromen uit te laten komen, dan is het goed om even extra op te letten, voordat je een kat in de zak koopt. Zeker bij tweedehands auto’s gaat het namelijk bijzonder vaak verkeerd. Om je op weg te helpen, hebben we hieronder vijf belangrijke punten gezet die je af kunt vinken tijdens het checken van die occasion.

Maak altijd een proefrit (wanneer dit mogelijk is)
Lange beschrijvingen, tal van foto’s en zeeën aan informatie zijn leuk, maar niets is beter dan zelf een proefrit maken. Is de auto rijklaar, vraag dan altijd om een proefrit, met eventueel de verkopende partij op de bijrijdersstoel. Tijdens een proefrit merk je al snel hoe goed de auto is, hoe de auto reageert, of de auto echt presteert zoals jij wilt en of dit dé auto voor jou is.

In lang niet alle gevallen is dit mogelijk. Zie je bijvoorbeeld een oude, exclusieve Volvo te koop staan in Zweden die je graag wilt kopen, dan is de kans groot dat deze niet start. Hetzelfde geldt voor opknappers die nog in de garage op de brug of op de blokken staan. Is een proefrit niet mogelijk zoals bij de Aston Martin DBX die naar Polen ging, besteed dan extra aandacht aan de volgende vier punten.

Informeer naar de gebreken
Verkopers moeten eerlijk zijn over de gebreken van de auto en daarbij zijn vooral de gebreken belangrijk die niet met het blote oog waarneembaar zijn, zoals problemen in de motor of de carrosserie. Houd er wel rekening mee dat jij voor de aankoop de auto moet controleren. Je kunt hiervoor iemand meenemen die een aankooponderzoek doet. Dit kost je wat meer, maar dit biedt tegelijkertijd zekerheid.

Blijf eerlijk tegenover jezelf. Zeker wanneer het gaat om een jongensdroom die uitkomt, is het makkelijk om mankementen weg te wuiven als ‘problemen voor later’. Kijk altijd kritisch naar de schade of mankementen en wat het precies kost om dit te verhelpen. Zo zijn problemen met de carrosserie vaak ingrijpend (zeker omdat dit verdere problemen veroorzaakt kan hebben), terwijl een beschadigde voorruit je vaak slechts een paar honderd euro kost wanneer je bij ernstige autoruitschade kiest voor een nieuwe after market voorruit.

Kilometerstand en het onderhoudsboekje
Gaat het niet om een klassieker of oldtimer, dan is de kilometerstand een belangrijke factor, zeker omdat moderne auto’s niet het eeuwige leven hebben en met elke gereden kilometer waarde verliezen. Ongeacht de auto die je op het oog hebt, is het verstandig om naar het onderhoudsboekje te kijken. Voor de modernere auto’s gaat het om de onderhoudsintervallen en het moment waarop de laatste keer een beurt uitgevoerd is. Bij oldtimers en klassiekers kun je kijken naar waar het onderhoud uitgevoerd is en of er gekozen is voor originele onderdelen (wanneer je hier zelf waarde aan hecht, want dat is nog maar net de vraag).

Hoe eerlijk is de prijs en ga je onderhandelen?
Nederlanders en afdingen zijn twee handen op één buik, maar lang niet altijd is dit zo verstandig wanneer het gaat om de aankoop van een gebruikte auto. Kijk daarom altijd eerst eens kritisch naar de prijs van de auto. Dit kun je doen door soortgelijke modellen online op te zoeken die daadwerkelijk verkocht zijn (als je de uiteindelijke verkoopprijs kunt zien) of door een expert te vragen naar de marktwaarde van een bepaald model. Ook kun je gebruikmaken van de ANWB-koerslijst om direct te zien wat een auto (nog) waard is.

Vervolgens komt het hele handjeklappen, maar houd hierbij vooral rekening met de werkelijke prijs van de auto en de vraagprijs, en gebruik de gebreken of mankementen wanneer je een lager bedrag wil bieden. Op die manier blijft het eerlijk en schoffeer je de verkopende partij niet met een onzinnig bod. Je zal namelijk niet de eerste persoon zijn die zijn droomauto aan zijn neus voorbij ziet gaan vanwege verkeerd onderhandelen.

Hoe groot is de markt voor onderdelen op dit moment nog?
Sleutel je regelmatig aan auto’s, dan weet je dat dit één van de belangrijkste punten is wanneer het gaat om een opknapper of bijzonder exclusief model. Hoewel we graag anders denken, is het zo dat er voor bepaalde modellen geen nieuwe onderdelen meer gemaakt worden én de schappen bij de fabrikanten al geruime tijd leeg zijn. Heb je vervangende onderdelen nodig, dan moet je die op de tweedehandsmarkt zoeken en met de schaarste kan dit flink in de kosten lopen.

Check daarom altijd van tevoren of er nog een actieve markt is voor de onderdelen voor de auto die je op het oog hebt. Een tip: vraag bij exclusieve auto’s altijd of de verkoper nog losse onderdelen voor het model heeft liggen. Kun je die meekrijgen en alsnog binnen de vraagprijs van de verkopende partij blijven, dan heb je al een flinke voorsprong.
Is er geen markt voor vervangende onderdelen én moet er veel aan de auto gebeuren? Bekijk dan goed wat de mogelijkheden zijn, want de kans is bijzonder groot dat je je hiermee problemen op de hals haalt en de reden vindt waarom de verkoper van de auto af wil.

Met deze punten heb je altijd een goede start
Wil je zeker weten dat je een occasion vindt die bij je past en waar je ook daadwerkelijk plezier aan kunt beleven wanneer je een auto gespot hebt die jij wilt hebben? Dan zijn bovenstaande vijf punten een sterke start waarna je een prima idee hebt over de mogelijkheden, waarde en mogelijke problemen die je tegenkomt na de aankoop.

Reacties op dit artikel