In beeld: 24 uren van Zolder

In beeld: 24 uren van Zolder

Geen startgrid van 72 wagens zoals de 24 uren van Spa-Francorchamps, ook geen internationale faam en naambekendheid zoals de 24 uren van Le Mans maar.... dat kon de pret in Zolder zeker niet bederven. De gezelligste 24-uurs race van Europa werd afgelopen weekend weer verreden in hartje Zolder!

Het Circuit van Zolder mag dan wel kleiner en minder bekend zijn dan het legendarische Spa Francorchamps, de sfeer is er in ieder geval niet minder om. Dat merk je goed tijdens het weekend van de 24 uren van Zolder, één van de gezelligste 24-uurs races die me tevens nauw aan het hart ligt.

Even voor de duidelijkheid: ondergetekende woont op een boogscheut van het circuit en het is ook net op deze plek waar mijn liefde voor de autosport op zéér jonge leeftijd is ontstaan. Net daarom kan ik deze race zo zeer waarderen.

Ik vermeldde al dat het een 'gezellige' 24-uurs race is, maar laat me duidelijk zijn, ook in Zolder wordt er loeihard gereden. Na enkele magere jaren rond 2010, staat de startgrid sinds een jaar of 3 weer mooi gevuld. 40 bolides stonden afgelopen zaterdag aan de start, een startveld dat overigens vol variatie zit. De snelle jongens zijn de "proto's", een soort van single seater met extreem veel downforce. Het zijn deze wagens die het snelst een rondje Zolder kunnen afleggen, maar kampten in het verleden meermaals met betrouwbaarheidsissues. Het is net daarom dat vele teams opteerden voor een Porsche 991 Cup. Net een tikje minder snel, maar wel een stuk beter qua betrouwbaarheid. Ook deze editie toonde dat maar weer eens aan: 2 proto's kregen te maken met brand, de rest met elektronica issues en ja hoor, de Porsche van Belgium Racing kon daardoor op een 2de plaats algemeen eindigen.

Maar wat Zolder nu écht heel leuk maakt? In mijn ogen is dat de rest van het veld, de tragere wagens. Vaak bestuurd door gentleman-drivers, mensen die echt puur voor het plezier komen rijden. Wagens gaande van een AMG GT4 tot een BMW 325 Clubsport. Het zijn zij die de 24 Uren van Zolder die speciale aantrekkingskracht geven. Kortom, gezelligheid troef en zeker een bezoekje waard!In beeld: 24 uren van Zolder

In beeld: 24 uren van ZolderIn beeld: 24 uren van ZolderIn beeld: 24 uren van Zolder
In beeld: 24 uren van ZolderIn beeld: 24 uren van ZolderIn beeld: 24 uren van ZolderIn beeld: 24 uren van Zolder

In beeld: 24 uren van Zolder

Foto's: Ward Lemmens

Reacties op dit artikel


    Dit is niet ok


Gerelateerd nieuws