Gereden: BMW X5 M Competition

Gereden: BMW X5 M Competition

SUV's met een berg aan vermogen zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Aan het begin van het tijdperk van de SUV's zaten er dikke diesels in of was het maximaal 400 pk wat er in zo'n tank was te krijgen. Inmiddels is dat anders en heeft BMW zelfs het type Competition bij dit soort tot leven gebracht.

In dit geval reden wij de BMW X5 M Competition. Een beest met 625 pk uit de inmiddels welbekende 4.0 liter V8. De Standaard X5 M is goed voor 600 pk en of dat niet genoeg is. De X5 M Competition is een kleine marketing machine want veel worden er natuurlijk niet van verkocht. Dit getoonde exemplaar in de Marina Bay Blue lakkleur kost liefst 240.000 euro en een beetje. Krijg je wel een verborgen trekhaak voor waarmee je het onderstel van een willekeurige aanhanger onderuit kan trekken. De X5 M Competition zit namelijk in 3.8 seconden op de 100 km/u. Weinig auto's met trekhaak die dat sneller voor elkaar krijgen. Zonder M Driver’s Package stoomt de X5 M Competition door tot 250 km/u. Vink je die optie wel aan a 2.616 euro dan mag je door tot 290 km/u. Grote kans dat je die aanhanger dan wel kwijt bent!

Gereden: BMW X5 M CompetitionGereden: BMW X5 M CompetitionGereden: BMW X5 M CompetitionGereden: BMW X5 M CompetitionGereden: BMW X5 M Competition

Met de X5 M Competition hebben de engineers nog een geprobeerd de auto nog sportiever te maken. De voorophanging is verstevigd en natuurlijk zijn daar die immense wielen. 21" inch vooraan en 22" inch op de achteras. Door deze stijvere ophanging en de grote wielen is het niet altijd even comfortabel in de X5 M. In dat geval kun je beter opteren voor een X5 M50i te gaan. Die is een stukje comfortabeler geveerd en de grootste vraag is natuurlijk of je met een X5 M zo sportief wil gaan rijden dat je de het maximale van de ophanging gaat vragen.

De grote vraag natuurlijk is of het echt leuk is om met de X5 M sportief te gaan rijden. De explosie aan kracht die de V8 levert en zorgt dat de X5 M van zijn plek komt is behoorlijk indrukwekkend. Echter met 2.300 kilo is het leuren met een zwaargewicht en zul je niet het gevoel krijgen zoals je dat bij een M2,M3,M4,M5 of M8 hebt. Ze zijn er namelijk in alle smaken te krijgen en dan is de X5 M eigenlijk de laatste die je moet kiezen.

Gereden: BMW X5 M CompetitionGereden: BMW X5 M CompetitionGereden: BMW X5 M CompetitionGereden: BMW X5 M CompetitionGereden: BMW X5 M Competition

De besturing van de X5 M is niet echt direct maar gelukkig is de auto wel precies te bedienen zoals je wilt. Het probleem van de huidige X5 M is misschien dat het allemaal iets te makkelijk gaat. De X5 kent namelijk een limiet die ver boven de grenzen van een gemiddelde chauffeur ligt. En wil je die limieten van deze auto eigenlijk wel op zoeken? Het is gezelliger en leuker in de auto als je gewoon de comfortabele modus aan laat staan en af en toe die achtbaanbeleving bezorgt door vlot te accelereren of gewoon de wildernis in duiken. De X5 kan natuurlijk ook gewoon off-road. Of dat echt een goed idee is met de sportieve banden is natuurlijk de vraag.

Gereden: BMW X5 M CompetitionGereden: BMW X5 M CompetitionGereden: BMW X5 M CompetitionGereden: BMW X5 M CompetitionGereden: BMW X5 M Competition

In het interieur heb je echt niets te klagen. Het is des BMW's om alles netjes af te werken en zonder piepje of kraakje rij je moeiteloos duizenden kilometers in de sportieve maar perfect zittende stoelen. Heerlijk kilometer vreten met een Bowers & Wilkins Diamon surround systeem op de achtergrond is wat je met een X5 moet doen. Het multimediasysteem is perfect te bedienen en sinds kort is zelfs Android Auto ook beschikbaar voor dit systeem. Deze update wordt nu uitgevoerd en is dus binnenkort in elke BMW beschikbaar. Apple CarPlay was dat al langer.

Gereden: BMW X5 M CompetitionGereden: BMW X5 M CompetitionGereden: BMW X5 M CompetitionGereden: BMW X5 M CompetitionGereden: BMW X5 M Competition

Al met al een heerlijke auto die de grenzen van de natuurkunde weer eens heeft verlegd. Vroeger was het ondenkbaar om met een 2.300 kilo zware auto in 3.8 seconden naar de 100 km/u te sprinten. Tegenwoordig is dat gemeengoed en is de X5 M niet de enige. Ga echter gewoon voor die normale X5 en kies daarnaast voor een M3. Het plezier is ongeëvenaard en voor de langere afstanden staat die X5 paraat waarmee je in alle comfort kan rijden.

Gereden: BMW X5 M CompetitionGereden: BMW X5 M Competition

Reacties op dit artikel


 1. Profile pic
  LucasH  -  03-11-2020 om 14:45

  Hele fraaie plaatjes, leuke rapportage! Oordeel komt overeen met de meeste andere auto journalisten inderdaad. Waar zijn deze plaatjes geschoten trouwens?

 2. Profile pic
  NETHERLANDS R&M-spots  -  03-11-2020 om 16:40

  @LucasH Dit is bij 'de Netkous' in Den Haag.

 3. Profile pic
  LucasH  -  03-11-2020 om 17:01

  Thx! Heb al eens eerder foto’s gezien daar van een M8 en vroeg het me toen ook al af haha @R&M-spots

 4. Profile pic
  NETHERLANDS R&M-spots  -  03-11-2020 om 20:45

  @LucasH Haha geen probleem. Ik heb er eens foto's voor een schoolproject gemaakt dus ik herkende de locatie.

 5. Profile pic
  NETHERLANDS comdutch  -  03-11-2020 om 22:10

  Voor een ton minder kan je een Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio kopen die ook in 3,8 sec naar de honderd kan en kan je voor die ton die je uitspaart voor je echtgenote ook nog een hele mooie auto kopen ... ;-))

 6. Profile pic
  NETHERLANDS Dustie  -  13-12-2020 om 17:53

  Wat een saaie, lelijke, ongeïnspireerde vertoning van BMW. Voor de helft van de prijs zou ik er me er iets bij voor kunnen stellen, maar bijna 2,5 ton vragen voor dit ding is gewoon crimineel. Ze richten zich blijkbaar op een hele kleine nichemarkt want voor dat geld is er voor bijna iedereen wel een beter/mooier/sneller/stoerder/praktischer alternatief op de markt.

 7. Profile pic
  NETHERLANDS grandmasterb  -  02-01-2021 om 11:49

  De motor is geen 4,0 liter, maar 4,4 liter (net zoals in de M5).

  De X5 (M) 5.0 is inderdaad de beste keuze (heb ik zelf, met derde zitrij), kost veel minder (hoewel de concurrentie zeker niet minder kost, de Stelvio is een stuk kleiner, in mijn ogen minder fraai, en heeft geen mogelijkheid voor een derde zitrij, de X5 M comp. trouwens ook niet),

 8. Dit is niet ok


Gerelateerd nieuws