Fotografie Special

Fotografie Special

Nog nooit is fotograferen zo populair geweest als dat het nu is. En de digitale camera's hebben voor deze ontwikkeling gezorgd. Ook wanneer het gaat om het fotograferen van auto's. En dat is waar Autogespot natuurlijk om gaat.

Autogespot is in korte tijd uitgegroeid naar eens site met vele duizenden foto's van de meest prachtige auto's, maar naast meer eisen aan de spotwaardigheid van de auto's zijn er ook meer eisen gekomen aan de foto's die op de site mogen verschijnen. Maar hoe maak je nu die foto waarmee je spot op de site mag verschijnen en hoe maak je dan die kwaliteitsfoto waarmee je in het oog springt op een site met vele duizenden foto's.

In een meerdelige Fotografie Special worden verschillende facetten van de autofotografie naar voren gebracht. Het zal beginnen bij de basis van het fotograferen tot aan het gevorderde gebruik van camera's met specials speciaal over nachtfotografie, Digitale Spiegel Reflex camera's (DSLR) en fotobewerking met Photoshop. Met behulp van voorbeelden zullen iedere keer nieuwe onderwerpen behandeld worden.

In deze eerste special komen de basisbegrippen aan bod. Velen zullen hiermee misschien al bekend zijn, of kunnen je juist helpen bij het verbeteren van je foto's. We hebben het over de positie op de foto, de scherpte van het onderwerp en de belichting daarvan.


Positie
We beginnen met de positie van de auto op de foto. Om een mooie foto te maken van een stilstaande auto is het belangrijk om de auto volledig in beeld te hebben. Naast het volledig in beeld hebben is het tevens belangrijk om de auto dan ook in het midden van de foto te plaatsen. Vaak nog worden de auto's wel op de foto genomen, maar wordt de auto niet in het midden van het beeld geplaatst. Zorg er dus voor dat je altijd je auto in het midden van je scherm of zoeker hebt. Wanneer je een omgeving hebt die er om vraagt, dus een leuke of interessante achtergrond, dan kun je ervoor kiezen om die er bij te betrekken. Als dat niet het geval is, dan hou je de auto in het midden van het scherm en volledig in beeld.

Hieronder staan 3 voorbeelden. De eerste 2 laten zien hoe het niet moet. De laatste toont een foto waarin de auto volledig in beeld is en keurig in het midden.





Scherpte
Heb je de positie van de auto in de foto bepaald, dan is het natuurlijk belangrijk om deze zo scherp mogelijk te fotograferen. Door trilling in armen of door beweging van de camera worden foto's onscherp en is het resultaat vaak teleurstellend. Soms zie je op het scherm van de camera niet goed of de foto wel of niet scherp is, wanneer je dan op een computerscherm kijkt blijken foto's soms toch onscherp te zijn. Wanneer je het gevoel hebt dat de foto onscherp is, klik dan gewoon nog een keer.

Denk bij het indrukken van de ontspanknop dat je de camera niet meebeweegt. Dit is een veel voorkomende oorzaak van bewogen foto's. De beste manier om een foto te maken is door je rechterarm met de elleboog tegen het lichaam te houden, je gebruikt je lichaam dan als statief. Fotografeer met twee handen, één om de camera vast te houden, de ander om de knop in te drukken. Twee handen aan de camera zorgen voor extra balans. Mocht je toch twijfelen over hoe vast je hand is, maak dan gebruik van een statief of van een object in de omgeving waar je de camera oplegt.

Vanzelfsprekend is natuurlijk dat je er ook om denkt dat je niet de vinger voor de lens hebt. Wanneer je een Compact Camera gebruikt en je kijkt door de zoeker, dan zie je niet echt wat je fotografeert (op je display wel). Denk er daarbij dus nog meer om dat je je vinger niet voor het de lens hebt.

2 voorbeelden. De eerste foto toont een onscherpe auto, de 2e foto laat een perfect scherpe auto zien.



Belichting
Je wilt natuurlijk de auto die je fotografeert zo mooi mogelijk in beeld brengen. Denk daarom ook goed om de belichting. Deze is heel belangrijk. Veel camera's regelen de belichting zelf, maar hou toch rekening met bijvoorbeeld direct zonlicht of weerkaatsend licht.

Fotografeer zo min mogelijk recht tegen de zon in. Dit zorgt voor overbelichte foto's (te veel licht). Wanneer het echt niet anders mogelijk is, breng dan de camera iets hoger en richt wat lager. Dit kan voorkomen dat de zon direct in beeld is waardoor er minder sprake zal zijn van overbelichting.

Natuurlijk kan je ook te maken hebben met onderbelichting (te weinig licht). Digitale camera's werken veelal met een automatisch gekozen sluitertijd. Wanneer er te weinig licht in de omgeving is, zal de camera zelf een langere sluitertijd hanteren, zo kan de camera meer licht vangen. Dit betekent wel dat foto's sneller onscherp worden. Denk hier dus om. Dit kan voorkomen als het begint te schemeren, wanneer het al avond is of bijvoorbeeld wanneer je binnen staat te fotograferen. Soms kan flitslicht uitkomst bieden in deze situaties. Het enige nadeel van flitslicht bij autofotografie is de weerkaatsing. Persoonlijk ben ik geen voorstander van het gebruiken van (direct)flitslicht omdat het altijd of op de auto weerkaatst of op bijvoorbeeld het kenteken, maar soms kan het in een situatie van onderbelichting uitkomst bieden.

Om wat hier boven geschreven duidelijk te maken hier weer 3 voorbeelden. Op de eerste foto zie je een duidelijk overbelichte foto. Er is te veel licht. De 2e foto toont de nadelen van direct flitslicht. De 3e foto is een foto met een perfecte belichting, niet te licht of te donker, en geen gebruik van flits.



Samenvattend de volgende zaken uit deze eerste special.

- zorg ervoor dat de auto geheel in beeld
- zorg ervoor dat de auto in het midden van de foto staat
- fotografeer met 2 handen (dit voorkomt onscherpte)
- maak waar nodig gebruik van een statief of object in de omgeving
- denk om direct zonlicht i.v.m. overbelichting
- hou rekening met langere sluitertijd bij onderbelichting
- probeer gebruik van (direct)flitslicht bij autofotografie te vermijden


In de volgende fotografiespecial meer over het gebruik van de auto en de omgeving. Tevens zullen veel gebruikte termen uit de fotografie worden besproken.

Mark Nauta


Wil je reageren of heb je een vraag. Reageer dan hier!

Reacties op dit artikel


Stem nu voor de spot van de dag