Dit viel ons op aan The Bonmont Sale

Dit viel ons op aan The Bonmont Sale

Afgelopen zondag rond twee uur in de middag stond er iets leuks op het programma, de Formule 1. Echter was er voor mij nog iets veel leukers rond dat tijdstip te zien. De livestream van The Bonmont Sale, verzorgd door het bekende veilinghuis Bonhams. Het is een veiling die bij menig autoliefhebber al een poos op de radar stond vanwege onder andere de Veneno Roadster en One:1 die onder de hamer zouden gaan. Tijdens de veiling begon mij iets op te vallen, en ik was niet alleen.

Sinds afgelopen juni bekend werd dat de collectie van Teodorin Obiang onder de hamer ging zat ik met smart te wachten op deze veiling. Teodorin heeft zijn naamsbekendheid namelijk vergaard door keer op keer zijn exclusieve auto's te verliezen aan overheden, omdat deze zoon van de president van Equatoriaal-Guinea nogal corrupt schijnt te zijn. Deze vloot van 25 exclusieve auto's verloor de beste, of minder beste, man in 2016 met dank aan de Zwitserse overheid. Na drie jaren die hoogstwaarschijnlijk gevuld waren met juridische procedures waren de wagens eindelijk klaar om naar een nieuwe eigenaar te gaan. Of is dat toch even anders gelopen?

Lot nummer 1, een Maserati 4200GT, komt na uitleg over de veiling in zowel Engels als Frans eindelijk aan bod. Geen hele spannende wagen vergeleken met wat er nog komen gaat, maar de koper is zeker opvallend te noemen. 'Number 40,' is wat de vrolijke veilingsmeester noemt als winnende bordje na het aftikken. Onthoud dat nummer.

Vijf auto's verder verschijnt er een F12tdf op het scherm. De auto werd na de bijkomende kosten voor €795.150 euro geveild aan, jawel 'Number 40.' Toen ik dit nummer nu weer toevallig langs hoorde komen werd ik alert. Mogelijk dat een van de vorige auto's, of allemaal, ook opgekocht zijn door deze persoon. Helaas kon de livestream niet teruggespoeld worden en heb ik dat dus niet meer kunnen nagaan. Bij lot nummer 18 viel ons de koper weer op. De mysterieuze 'number 40' plaatste ook het winnende, en tevens torenhoge, bod op de Ferrari Enzo. Meer dan 2,8 miljoen euro werd er neergelegd voor de Enzo.

Het topstuk van de veiling was de Lamborghini Veneno Roadster. Omdat er nog nooit eerder een Veneno geveild was was het moeilijk om van te voren een bedrag aan deze auto te koppelen. De Veneno is in mijn ogen een van de meest fascinerende auto's op aarde, met dank aan zijn extreme exclusiviteit. Omdat de auto zo speciaal (voor mij) is zat ik op het puntje van mijn stoel toen de auto aan bod kwam. Bonhams hoopte voor de auto tussen de 4,2 en 4,7 miljoen Zwitserse Franken te vangen, echter ging de wagen hier vliegensvlug over heen en ging de prijs bijna per seconde met twee ton omhoog. Na 7,2 miljoen Zwitserse Frank (8,28 na bijkomende kosten) werd de zevende van de negen Veneno Roadsters afgetikt. In mijn enthousiasme heb ik niet kunnen vernemen welk nummer de veilingmeester noemde na het winnende bod.

Bij het andere topstuk van de veiling, de eveneens überzeldzame Koenigsegg One:1 pikte ik wel weer een nummer op. En jawel, dat was de beruchte nummer 40. Na deze Koenigsegg werden er uit Teodorin zijn collectie nog een LaFerrari en Bentley Azure geveild. Die zijn allebei niet naar nummer 40 gegaan.

Samengevat zat er iemand in de zaal die op zijn minst vier van de 25 auto's uit de collectie van de heer Obiang heeft opgekocht. Een Maserati 4200GT, Ferrari F12tdf en Enzo en een Koenigsegg One:1. In totaal heeft de beste meneer op deze veiling dus minstens €7.850.273 uitgegeven, en mogelijk betreft het meer, omdat ik niet bij elke auto het nummer heb verstaan of überhaupt heb geprobeerd te verstaan. Deze opmerkelijke hoeveelheid aankopen door één persoon deed ons afvragen wie zoiets nou zou kopen. Dat antwoord kregen van de op Instagram actieve Edward Lovett. Deze koper en verkoper van exclusieve auto's was aanwezig bij de veiling en zat bij toeval erg dichtbij de gelukkige koper met nummertje 40 op zijn bordje. Edward plaatste onderstaande foto op zijn Instagram Verhaal en dankzij die foto hebben wij een beeld van deze koper, of vertegenwoordiger van de koper. De man zit met een paar oortjes in de zaal. De vraag is natuurlijk of die oortjes naar een rustgevend muziekje leiden of dat het een rechtstreekse verbinding is met een dictatorszoon in Afrika. Of misschien wel met heel iemand anders. De vraag is helaas niet te beantwoorden, maar het is wel opmerkelijk dat zoveel auto's naar één koper gaan. We hopen binnenkort iets van de auto's te vernemen en dan ook te weten te komen of de auto's sinds zondag een nieuw baasje hebben of dat ze weer terug zijn bij de oude.

Voor alle resultaten van de veiling kun je hier terecht.

Dit viel ons op aan The Bonmont Sale

Reacties op dit artikel


 1. Profile pic
  NETHERLANDS Divo  -  03-10-2019 om 14:38

  Kan ook een jonge kerel zijn met smaak en geld :)

 2. Profile pic
  NETHERLANDS VanPersie  -  03-10-2019 om 15:34

  Dus, omdat de beste man meerder auto's opkoopt, is dit vreemd?

  Wat een slecht stukje is dit tbh

 3. Profile pic
  NETHERLANDS Dustie  -  03-10-2019 om 22:48

  Bieden op afstand is echt doodnormaal bij dit soort veilingen. Bij sommige echt waardevolle veilingen zie je zelfs bijna alleen maar vertegenwoordigers die namens hun baas bieden, omdat echt rijke verzamelaars helemaal geen tijd hebben om zelf naar zo'n veiling toe te gaan en van te voren al lang weten welke auto's (of kunstwerken) ze willen en voor welke maximale prijs.

 4. Profile pic
  NETHERLANDS Boink  -  04-10-2019 om 07:24

  Het blijft natuurlijk speculatie maar het valt wel op dat een groot deel van alle ex-autos naar deze nummer 40 gingen. We houden het in de gaten.

 5. Dit is niet ok

Gerelateerde spotsGerelateerd nieuws