Dit is waarom we massaal overstappen op de elektrische auto

  • Ruud
  • 04-12-2023 09:40
  • 48
  • 0

Dit is waarom we massaal overstappen op de elektrische auto

Er worden steeds meer elektrische auto’s verkocht in Nederland. Op bijna alle plekken zijn wel laadpalen te vinden en we worden het gewoon aan het zoemende geluid als de auto voorbij komt. Dit is iets wat we pakweg dertig jaar geleden nooit hadden kunnen voorspellen. Wel iets waar de overheid enorm op gehoopt heeft. Het is immers geen geheim dat het verkeer in Nederland steeds meer wordt. Dat heeft problematische gevolgen voor het milieu. Inmiddels komt een vijfde van de totale CO2-uitstoot in ons land van het wegverkeer. Dit kan drastisch verminderd worden als we overstappen op elektrisch rijden.

Kortom: goed nieuws dat steeds meer mensen hun weg naar de elektrische auto vinden. Toch kunnen sommigen nog altijd niet begrijpen waar die populariteit vandaan komt. Waarom stapt men massaal over op de elektrische auto als deze in aanschaf duurder is dan een benzineauto? In dit artikel zetten we de belangrijkste redenen op een rij.

Het is makkelijker geworden
Toen de elektrische auto net in opkomst was, waren er nog niet heel veel voorzieningen. Zo was het bijvoorbeeld best lastig om laadpalen in de buurt te vinden. Inmiddels is dat een stuk gemakkelijker. Er is bijna op elke hoek wel een laadpaal te vinden. Bovendien komen er de komende jaren nog heel veel bij. In het klimaatakkoord van 2030 is opgenomen dat we vanaf 2030 circa 1,1 miljoen laadpalen mogen verwachten. Om dit te realiseren krijgen gemeenten extra geld. Bovendien wordt het plaatsen van laadpalen op verschillende plaatsen verplicht gesteld.

Niet alleen de voorzieningen zijn beter geworden, ook het aanbod elektrische auto’s is flink gestegen. Inmiddels beschikt bijna elke autofabrikant wel over een elektrisch model in zijn assortiment. Sterker nog: steeds meer fabrikanten geven aan te stoppen met het produceren van voertuigen met een traditionele verbrandingsmotor. Elektrisch rijden zal hoogstwaarschijnlijk de toekomst worden.


Automaat rijden
Nog een bijkomend voordeel van elektrisch rijden is dat dit automatisch betekent dat je automaat gaat rijden. Als je nu nog een schakelbak gewend bent, dan zal dit best wel een beetje wennen zijn. Maar geloof ons, hier ben je echt heel snel aan gewend. Waarschijnlijk zal je uiteindelijk nooit meer iets anders willen. Rijden in een automaat geeft veel rust. Je hoeft minder handelingen uit te voeren. Zeker wanneer je vaak file rijdt, is een automaat een geschikte keuze.

Fiscale voordelen
Het klopt dat elektrische auto’s duurder in aanschaf zijn. Toch wordt dit ook een heel stuk minder. Er zijn tegenwoordig bijvoorbeeld ook zeer goede occasions met een elektrische aandrijving verkrijgbaar. Daarnaast groeit het aanbod, waardoor de prijzen kunnen zakken. Bovendien hebben elektrische auto’s tal van andere fiscale voordelen.

Belastingtechnisch bijvoorbeeld, maar ook als je kijkt naar het onderhoud. Doordat een elektrische auto minder bewegende onderdelen heeft, is er ook minder onderhoud nodig. Ook in het rijden is de auto goedkoper. Het is stukken goedkoper om de accu op te laden, dan om vandaag de dag je auto met benzine vol te gooien. Kortom: op de lange termijn ben je gegarandeerd goedkoper uit zodra je elektrisch gaat rijden.

Reacties op dit artikel