Deze BMW is 18 keer kleiner maar net zo leuk als het origineel!

Deze BMW is 18 keer kleiner maar net zo leuk als het origineel!

Sommige mensen hebben het geluk zich een sportieve auto of misschien wel meerdere auto’s te kunnen veroorloven. En ondanks dat je natuurlijk gigantisch van dat soort speelgoed kan genieten zijn er ook nog andere kanten van de petrolhead lifestyle. Deze spot legt de perfecte link naar één van die andere kanten, modelauto’s!

Modelauto’s zijn voor veel autoliefhebbers gepassioneerde uitbreiding van hun liefhebberij voor auto’s. En vergis je niet, er gaat een hele wereld schuil achter die miniaturen. Je hebt natuurlijk de kleine goedkope ‘autootjes’ die je voor een paar euro uit de bak kan vissen bij de Bart Smit maar modelauto’s gaan nog veel verder dan dat. Het is eigenlijk gewoon te vergelijken met de auto industrie in miniatuur. Voor veel autoliefhebbers hebben de miniaturen ook emotionele waarde. Wat is er bijvoorbeeld leuker dan een miniatuur hebben van je eerste auto! De auto zelf is misschien al lang weg maar dan heb je altijd nog een miniatuur om eraan terug te denken. En natuurlijk kan je ook een automodel van jouw droomauto kopen zodat je wellicht voor jezelf het doel kan stellen dat je hard genoeg gaat werken om een 1:1 te kunnen kopen. Van praktisch elke nieuwe auto worden ook miniaturen geproduceerd. Soms in meerdere kleurstellingen en altijd in verschillende maten. De populairste zijn 1:18 en 1:43. Hieronder wijdt ik verder uit over deze schalen.

De 1:43 modellen zijn relatief klein en gedetailleerd en kan je makkelijk ergens kwijt. Veel autofabrikanten kiezen ervoor om hun modellen in dit formaat te laten produceren en daardoor is het aanbod dan ook zeer groot. Het nadeel van dit formaat is dat er niet vaak onderdelen open kunnen dus deze modellen zijn vaak puur voor de show en bieden minder interactie.

De 1:18 daarentegen zijn groter. Dit heeft als voordeel dat er dieper kan worden ingegaan op details. Zo kunnen bij de meeste 1:18 modellen alle deuren, motorkap en kofferklep worden geopend. Bij modellen van hogere kwaliteit gaat het zelfs zo ver dat het interieur daadwerkelijk is gestoffeerd en er bijvoorbeeld zelfs dashboardkastjes en panoramadaken kunnen worden geopend. Bij mijn 1:18 Rolls Royce Ghost bijvoorbeeld kan de motorkap open om een gedetailleerd miniatuur van de 6.6 V12 te onthullen, de kofferklep kan geopend worden en alle vier de deuren kunnen worden geopend. Het interieur biedt interactie in de vorm van neerklapbare picknicktafels, te openen opbergvakken en zelfs aan de paraplu’s in de deuren is gedacht. Voor modellen die op dit niveau zijn gedetailleerd betaal je uiteraard wel wat meer. Voor modellen van hoogwaardige kwaliteit betaal je zo een paar 100 euro maar dat is voor de liefhebber een kleine prijs om te betalen voor een mooie uitbreiding van de collectie.

Of je nu op professioneel niveau verzameld of gewoon voor de lol, de autominiaturen zijn er voor iedereen. Ondergetekende heeft een uitgebreide collectie hoogwaardige schaalmodellen staan en geniet er nog elke dag van.
Deze BMW is 18 keer kleiner maar net zo leuk als het origineel!

Reacties op dit artikel


  1. Profile pic
    GermanCarsFTW  -  20-10-2017 om 02:12

    Leuk, origineel artikel! Het verzamelen van miniaturen blijft een prachtige hobby die echt niet alleen maar bedoeld is voor oude mannen die nog bij hun moeder op zolder wonen. Ik heb zelf onlangs de draad van het verzamelen weer opgepakt na het een lange tijd te hebben laten rusten en ik moet zeggen, het geeft nog steeds de voldoening die het me vroeger ook gaf!

  2. Dit is niet ok

Gerelateerde spotsGerelateerd nieuws