De kentekenplaat

De kentekenplaat

Nederland was in 1898 het eerste land ter wereld dat een nationaal nummerbord introduceerde. De plaat werd toen een rijvergunning genoemd. Vanaf 1906 moest elke chauffeur een rijbewijs en een nummerbewijs hebben. Tegenwoordig is het nummerbewijs beter bekend als de kentekenplaat of het nummerbord.

Tot 1978 werd een blauwe kentekenplaat met witte letters gebruikt.
Vanaf 1978 werd het huidige nummerbord in gebruik genomen. De welbekende gele plaat met zwarte letters.


Naast deze veel voorkomende kentekenplaat zijn er ook nog andere op de weg te vinden.


Voorwerpen die het zicht op het nummerbord ontnemen (aanhangers en caravans t/m 750 kg, fietsendragers): wit met zwarte letters.


Tijdelijke kentekenplaten: wit met zwarte letters.

Het verschil tussen deze en de hierboven genoemde is het maandnummer. Een tijdelijk nummerbord is voorzien van een verticaal ingeslagen maandnummer, dat bepaald tot en met welke maand de plaat geldig is.

Oldtimerplaten: blauw met witte letters.

Als het voertuig één van de volgende cijfer-letter-reeks heeft en als de datum van de eerste toelating vóór 1 januari 1978 ligt, mag dit kenteken worden gevoerd. Reeks één: twee letters, twee cijfers, twee cijfers. Reeks twee: twee cijfers, twee cijfers, twee letters. Reeks drie: twee cijfers, twee letters, twee cijfers.

Handelarenkentekenplaten: groen met zwarte letters.

Taxikentekenplaten: middenblauw met zwarte letters.

Exportkentekenplaat: wit met zwarte letters.

Voertuigen die naar het buitenland geëxporteerd worden, moeten dit kenteken voeren als ze rijdend over de weg het land verlaten. Het exportkenteken wordt verstrekt onder voorwaarde dat het voertuig nog APK goedgekeurd is.

Speciale kentekens.

Deze kentekens zijn voor bijzondere personen en groepen en voor voertuigen die niet aan de voertuigreglementen voldoen. Veel van deze kentekens worden niet door de RDW uitgegeven en daardoor kunnen de gegevens van deze voertuigen ook niet bij de RDW opgevraagd worden.
Het gaat hier om de volgende kentekens:

AALeden van het Koninklijk huis.
KL t/m KZ en LM, LO, LUMilitaire voertuigen (KL: Koninklijke Landmacht, KM: Koninklijke Marine, LM: Luchtmacht, KP: Staf Inspecteur Generaal der Krijgsmacht, KV: Koninklijke Marechaussee).
CDBuitenlandse diplomaten (Corps Diplomatique)
CDJRechters en diplomatieke medewerkers van Internationaal Gerechtshof.
BN of GNBuitenlands personeel zonder diplomatieke status van ambassades, consulaten of internationale organisaties (Buitenlander in Nederland of Geen Nederlander)
ZZVoertuigen met ontheffing om op de openbare weg te komen, meestal boven het maximaal toelaatbare gewicht, of zeer antieke auto's.
A, E, H, K, L, N, P, S, T, V, W, XVoertuigen die voor (kenteken)onderzoek naar plaats van onderzoek moeten rijden.
ZVoertuigen die binnen of buiten Nederland worden gebracht.
BOAanhangwagens die afkomstig zijn uit een land waar voor deze aanhangwagens geen afzonderlijk kenteken is vereist en die worden voortbewogen door een in Nederland geregistreerd motorrijtuig.





Gebruikte letters.

Niet alle letters worden gebruikt, en sommige beginletters worden alleen voor bepaalde voertuigen gebruikt.

"¢ Auto: D, F, G, H, J, K, L, N, P, R, S, T, X, Y, Z (met de invoering van de 12-DDD-3 serie kentekens komen de letters D en F voor auto's te vervallen, en wordt de letter Y in het geheel niet meer gebruikt)

"¢ Bromfietsen/-scooters, snorfietsen/-scooters, invalidenvoertuigen, fietsen met hulpmotor: D, F

"¢ Voertuigen met een grijs kenteken: B (boven 3500 kilo), V (tot 3500 kilo)

"¢ Motor: M

"¢ Oplegger: O

"¢ Aanhangers/Caravans (boven 750 kilo): W

Verder komt de letter Q voor, maar enkel en alléén op de export kenteken.
De letter Q kan op deze kentekenplaten overal staan, dus niet noodzakelijk als eerste letter.

Nieuwe kentekenreeks:

Sinds 2 oktober 2006 geeft de RDW voor lichte bedrijfswagens kentekens uit met een nieuwe cijfer-letter-reeks; twee cijfers, drie letters, één cijfer. De rede hiervan is dat de mogelijkheden in de huidige reeks voor lichte bedrijfswagens uitgeput zijn.
Het zal nog even duren voordat dit bij personenauto's het geval is. Om te voorkomen dat de verkoop van auto's inzakt wordt de uitgiftedatum van de nieuwe kentekens geheim gehouden. Wel is er bekend dat de uitgifte in de loop van 2007 zal zijn of uiterlijk in de eerste paar maanden van 2008.



Vermissing of diefstal van kentekenplaten.

Veel mensen vragen zich af wat het cijfertje boven het eerste streepje op de kentekenplaat betekend. Dit is een duplicaatcode die aangeeft hoeveel eerdere kentekendocumenten bij het kenteken zijn afgegeven. Zo wordt er voorkomen dat de overtredingen die met de gestolen platen gepleegd worden, op naam van de eigenaar komen te staan.



































Bron: www.rdw.nl en www.wikipedia.nl




Reacties op dit artikel