De hedendaagse cultuur

De hedendaagse cultuur

Bentley: een merk wat normaal gesproken jaarlijks maar een handjevol luxe limousines verkocht maar sinds de komst van de nieuwe Continental serie een explosieve groei kende. Eind 2003 werden er slechts 995 Bentley's geproduceerd. Tegenwoordig zie je op een zaterdagmiddag in de PC Hooft te Amsterdam zonder problemen een stuk of vijf Bentley's. Sommige mensen walgen ervan als ze een Volkswagen-Bentley zien rijden. Hebben merken als Lamborghini, Bentley, Bugatti, etc hun karakter en ziel verloren die ze vroeger wel hadden? Ik weet het niet maar merken als Bentley leven uiteraard van de centen van de VAG-groep.

Kijk eens naar Lamborghini, die heeft ook slechte tijden gekend en is dankzij Audi weer een springlevend merk geworden. Ik ben er eigenlijk best blij mee. Vroeger zag je nooit Bentley's & Lamborghini's, om twee concrete voorbeelden te noemen! In mijn ogen is de Continental GT ook een prachtige auto die nog steeds talloze elementen bevat wat hem een echte Bentley maakt. Niemand zal ontkennen dat een Bentley snel, groot en prachtig afgewerkt is. Hij bezit alle facetten die vroeger ook terug te vinden waren in de Bentley's. Het blijft van oorsprong namelijk een luxe sportmerk.

Misschien heeft het met de hedendaagse cultuur te maken, dat de een Bentley niet 'geaccepteerd' wordt onder een bepaalde groep mensen. Superster Paris Hilton is tegenwoordig zelfs in het bezit van twee Continental GT's. Tevens is de Bentley een echte voetballersauto, voetballers zijn er gek op. Voor een relatief klein bedrag, iets meer dan €200.000, staat er één op je oprit. En tegenwoordig is dat een klein bedrag, als je ziet hoe absurd veel de hedendaagse supersterren verdienen. Maar goed om even terug te komen op Bentley. Bentley heeft bijvoorbeeld niet lang geleden een speciale editie uitgebracht, de Blue Train Series. Deze auto is uitgebracht ter ere van de legendarische Blue Train, een werkelijk prachtig model dat eigenlijk bij de aristocraten voor de deur hoort te staan. Maar ja, dit is niet de 20e eeuw maar de 21e eeuw. De hedendaagse cultuur bestaat uit hiphoppers, rappers en vele andere supercoole dudes die willen maar al te graag, een in hun ogen, vette gangsterbak hebben om hem vervolgens volledig op te 'pimpen'. Vooral in de Verenigde Staten zijn ze er verschrikkelijk goed in. Auto's produceren kunnen ze al niet. Krijgen ze eens een prachtige Europese auto, zijn ze ook nog eens in staat deze volledig te verkrachten. Sommige opgeleukte versies van een Bentley of andere exoot kan ik dan nog wel waarderen. Om een voorbeeld te noemen, een witte Continental GT met sportvelgen ziet er namelijk verrukkelijk uit. Waarschijnlijk zul je daar niet de dagelijkse rijke autoliefhebber of zakenman in zien rijden maar een persoon, die met vingers bij elkaar, wil laten zien van welke coast hij komt of bij welke gang hij hoort.


Ik vind het jammer, erg jammer, om op die manier te zien waar, in mijn ogen, prachtige auto's belanden. Evenals de Bugatti Veyron, deze zullen vast en zeker in de handen belanden van een rapper die waarschijnlijk vier naakte meiden op de motorkap gooit in zijn clip en vervolgens belachelijk gaat rappen over hoe dik zijn auto is. Rijden kunnen ze niet, maar wel de macho uithangen. Ik walg ervan dat soort dingen te zien. 50 Cent werd een tijdje geleden in de VS opgepakt in zijn Lamborghini Murciélago wegens roekeloos rijgedrag. Het is niet dat ik het de mensen niet gun. Ik vind het alleen verschrikkelijk om te zien dat de auto's die gepassioneerd met hart en ziel behandeld moeten worden, behandeld worden als oud papier. Nog een voorbeeld, Nigo uit Japan, een ontwerper en artiest. Hij is in het bezit van een geweldige autocollectie maar is in staat diverse auto's ontzettend te 'mishandelen': een Rolls Royce Phantom in een 'stoere' camouflage kleur of een Bugatti Veyron in het roze!


Ik snap het niet. Zijn sommige mensen, in de levensstijl van de 21e eeuw, gek geworden op bepaalde punten?! Bepaalde exclusieve auto's worden tegenwoordig niet op een manier behandeld, zoals dat vroeger gebeurde. Tegenwoordig is iedere losgeslagen malloot, bij wijze van spreken, in staat een exoot te kopen om deze vervolgens 15 minuten later volledig aan gort te rijden. Er bestaan dan ook niet voor niets websites zoals www.wreckedexotics.com. Hedendaagse auto's hebben niet bizar veel pk's dat ze niet te besturen zijn. Auto's zijn veel krachtiger en sneller dan vroeger, dat ontken ik niet, maar zoals ik al zei zijn veel rijke mensen tegenwoordig in staat een snelle auto te kopen. Dit terwijl ze niet weten hoe ze er mee om moeten gaan. Ik kan me het nog voor de geest halen. Iemand stak ooit een middelvinger naar mij op, omdat hij geen foto's van zijn auto wilde hebben. Wat bezielt zo'n persoon dan in vredesnaam om een exoot te kopen?! Weet je wat ik zou doen om geen aandacht te krijgen? Ik zou bij de eerst volgende BMW dealer naar binnen lopen, bestelde een BMW 745 met 17" velgen en geblindeerde ramen. Niemand die je kan zien! Nergens last van! Probleem opgelost.De eigenaar wilde stoer doen in deze supercar, verloor vervolgens volledig de controle over de auto en belandde in de sloot.

Om een lang verhaal tot een eind te brengen: De 21e eeuw heeft tot nu toe veel prachtige dingen met zich meegebracht met als voorbeeld de nu al legendarische Bugatti Veyron. Maar ook trieste dingen, zoals ik hiervoor heb uitgelegd. Wie hier de schuldige van is? Wij, want wij zijn degene die deze cultuur teweeg hebben gebracht. Ergens hoop ik dat er weer een tijdperk zal komen dat we alleen maar gepassioneerde mensen zullen zien in auto's, mensen die hun auto met ziel en passie behandelen zoals de auto ook gebouwd is en waar de auto bestemd voor is.

Emil


Reageer!

Reacties op dit artikel


    Dit is niet ok


Gerelateerd nieuws