BMW X3 M is op wereldreis

  • Joep
  • 19-03-2024 11:30
  • 272
  • 4

BMW X3 M is op wereldreis

Zeer waarschijnlijk is het de eerste keer dat we dit kenteken op Autogespot zien. Dat geeft al aan hoe bijzonder deze spot is.

Deze BMW X3 M Competition van na de facelift is afkomstig uit Kirgizië. Dat is een Centraal-Aziatisch land dat grenst aan Kazachstan, China, Oezbekistan en Tajikistan. Het is zeer dunbevolkt, want er wonen maar 6,5 miljoen mensen in dit land. Dat komt neer op minder dan dertig mensen per vierkante kilometer. Ter vergelijking: in Nederland is dat meer dan 400. Het is ook een best arm land. Zo verdient de gemiddelde Kirgies minder dan 2000 euro per jaar. In Nederland is dat 45000 euro. Een gigantisch verschil dus.

Aangezien het land zeer dunbevolkt is is de kans dat deze BMW uit de hoofdstad komt zeer groot. Dat is Bishkek en de afstand naar de locatie van de spot is maar liefst 4600 kilometer! Deze BMW werd namelijk vastgelegd in Riga, Letland. Om bij dit voormalige Soviet-Unie land te komen zul je duizenden kilometers door de steppen in Rusland en Kazachstan moeten rijden. Hier kun je honderden kilometers rijden zonder ook maar iets tegen te komen. Het zou ook zomaar kunnen dat je op stukken komt waar de weg ineens ophoudt. Voor zo'n lange reis is de BMW X3 M misschien niet de eerste keuze van veel mensen. Je hebt namelijk niet de terreincapaciteiten en betrouwbaarheid van de bekende terreinwagens als de Toyota Land Cruiser, Mercedes G-Klasse, Land Rover Defender, Suzuki Jimny, Jeep Wrangler, Ford Bronco en ga zo maar door. Wil je een wat luxere terreinwagen dan kun je voor een Mercedes-AMG G63, Lexus LX, Toyota Land Cruiser V8 of Range Rover Vogue gaan. De X3 M levert in op terreincapaciteiten, comfort en betrouwbaarheid, maar je kunt wel lekker hard de bocht door als je dan een keer op een leuke weg belandt. Daarnaast is er aan luxe en ruimte geen gebrek. Als we naar de buitenkant van de auto kijken viel de reis mee, want we zien geen schade.

De kans dat deze BMW is ingevlogen of met de boot is komen varen lijkt ons nihil. Dit komt doordat het twee landen zijn met weinig internationale belangrijkheid waardoor van Bishkek naar Riga vliegen ineens best ingewikkeld wordt. Zeker als je je auto meeneemt als je twee keer moet overstappen. Kirgizië ligt niet aan zee dus de boot lijkt ook niet voor de hand liggend. Gezien de afstand tussen de twee landen lijkt het ook niet logisch dat de auto in Letland geleverd is en op Kirgizisch kenteken gezet is.

Het land Kirgizië zelf heeft nog geen enkele spot en dat geeft wel aan dat een spotwaardige auto uit dit land zeer bijzonder is. Om hem dan duizenden kilometers verderop in Europa te spotten is uniek te noemen!

Kleine rectificatie: De kans dat dit de enige spot op Kirgizisch kenteken is was groot, maar er is er nog een te vinden. Zo werd er in 2013 een Mercedes op Kirgizisch kenteken vastgelegd in Genève. Dit is dus de tweede spot van deze nationaliteit in de geschiedenis van Autogespot en de eerste in elf jaar.


BMW X3 M is op wereldreisKlik op de foto voor meer foto's van deze spot!

Reacties op dit artikel


Stem nu voor de spot van de dag