BAC Mono is ultieme lichtgewicht Formule 1-auto én op Nederlandse platen

  • Ruud
  • 23-02-2021 12:25
  • 303
  • 0

BAC Mono is ultieme lichtgewicht Formule 1-auto én op Nederlandse platen

Als je het over zeldzame moderne auto's hebt dan hoort de BAC Mono daar absoluut bij. Met slechts 44 spots in acht jaar tijd is de Mono een zeer begeerlijke auto om eens voor de lens te krijgen. Het tweede en tevens laatste exemplaar op Nederlands kenteken werd afgelopen zondag gespot.

De 'laatste' inderdaad, want de Mono wordt niet meer gemaakt door de Briggs Automotive Company waar de letters BAC voor staan. De huidige eigenaar heeft zijn auto geïmporteerd uit Engeland en op 12 december 2020 op Nederlands kenteken te laten zetten. Vanaf 1 januari 2021 is het niet meer mogelijk om een Mono vanuit Engeland te importeren door de Brexit. Er is nu een typegoedkeuring nodig en de oplage van de Mono is zo laag dat dat niet meer kan. BAC zit ondertussen niet stil, want er is een nieuw model in de maak.

Veel pk's op weinig kilo's
Met 300 pk op nog geen 600 kilo is de Mono een kanon op vier wielen te noemen. Dat komt doordat alles van carbon is vervaardigd. Zelfs de velgen zijn van carbon. Dat zorgt voor een nul-naar-honderd-tijd van 2,8 seconden en een topsnelheid van 270 kilometer per uur, dankzij een 2,5 liter Duratec viercilinder en een F3-sequentiële versnellingsbak. Dat zorgt voor een bijzondere rijervaring, want de Mono is een 'singleseater' zonder optie voor een dak. Niel en Ian Briggs hebben bij de productie de focus gelegd op een ideale gewichtsverdeling bij een laag zwaartepunt. De motor is dan ook in de lengte geplaatst. Daar helpt ook een volledig aanpasbare ophanging bij, ontwikkeld door SACHS Racing.

Zeldzaam, niet alleen in Nederland
Dit is het derde exemplaar in Nederland, maar het tweede op Nederlands kenteken. De afgelopen jaren zijn er slechts 44 exemplaren van een Mono op de site gezet, waarvan dit de eerste foto's zijn van de eerste en enige witte op Nederlandse platen. Het blauwe exemplaar wordt veel bereden door de eigenaar, maar vooral in Duitsland. Hij zette de afgelopen jaren maar liefst 25.000 kilometers op de teller.

De Mono is er vanaf plusminus €160.000 euro, maar dat is helemaal kaal. Volgens de eigenaar van dit witte exemplaar kost elke optie gemiddeld zo'n €15.000. Dat maakt een kostenplaatje van €260.000 voor deze Mono. Veel geld, maar daarvoor krijg je ook auto die technologisch heel erg goed in elkaar zit en juist door die technologie van een hele andere orde is dan de KTM X-Bow en Ariel Atom.

BAC Mono is ultieme lichtgewicht Formule 1-auto én op Nederlandse platenKlik op de foto voor meer foto's van deze spot!

Reacties op dit artikel