Altijd al een concept car willen hebben? Grijp nu je kans!

Altijd al een concept car willen hebben? Grijp nu je kans!

Met concept cars tonen de autofabrikanten hun visie voor het merk. Ze worden onthuld op autoshows en andere autofeestjes om het publiek warm te maken voor een nieuwe designrichting of de introductie van een potentieel nieuw model. Maar ook concept cars onderling onderscheiden zich van elkaar. Zo is de één een kleimodel en de ander een bruikbare auto. Dit is er één uit de laatste categorie!

De auto in kwestie is een creatie van het welbekende ontwerpbureau Zagato. De Zagato Raptor Concept. Het ontwerp stamt uit 1996 waar deze auto voor het eerst aan het publiek werd voorgesteld op de autoshow van Genève. De Zagato Raptor is een auto die is ontworpen in samenwerking met Lamborghini. De Raptor was bedoeld om het gat te vullen tussen de Diablo VT en de Canto, de opvolger van de Diablo die eveneens door Zagato werd getekend. In tegenstelling tot de Canto zou de Raptor een gelimiteerd model moeten worden. Dit was uiteindelijk de ondergang voor de Raptor die ondanks een positief ontvangst, uitstekende prestaties en rij-eigenschappen, niet in productie werd genomen. Hij zou teveel in het vaarwater komen van de Canto. De Canto kwam eveneens niet verder dan een enkel prototype waardoor de Diablo uiteindelijk in 2001 zijn opvolger kreeg in de vorm van de Murcielago.

De vormgeving moet je ding zijn maar de Raptor is een auto die zonder meer indrukwekkend genoemd mag worden. Dankzij een minimalistisch interieur en gebruik van carbon en magnesium werd het gewicht 300kg lichter ten opzichte van de Diablo. In de auto ligt een handgeschakelde versnellingsbak met zes verzetten. Verdere techniek bleef gelijk aan de Diablo VT wat betekent dat je onder de motorkap de 5,7L V12 terugvindt en de aandrijving vindt plaats over alle vier de wielen. De acceleratie naar 100km/u moet in minder dan vier seconden achter de rug zijn en de topsnelheid zou boven de 320km/u liggen! Om de beleving van de Raptor compleet te maken werd afgezien van ABS en tractie controle. Wat de Raptor écht uniek maakt is de deur. Voor zover je dit een deur kunt noemen. Om in te stappen scharniert namelijk het volledige middenstuk van de carrosserie naar voren. Hierdoor kan je je zonder al teveel moeite in het alcantara interieur laten zaken. Om bij de motor te komen scharniert de achterkant ook volledig open. Een beetje vergelijkbaar met de Ferrari F40. De Raptor is naar wens ook zonder dak te rijden. De Raptor beschikt namelijk over een afneembaar dak, vergelijkbaar met de constructie die Koenigsegg gebruikt voor haar auto’s.

Concept cars vinden zelden hun weg naar privé bezit. De auto’s zijn vaak niet straatlegaal of zijn simpelweg een model van klei. Sommige concept cars verdwijnen achter slot en grendel, anderen komen terecht in musea, maar zo nu en dan is er een uitzondering. Denk bijvoorbeeld aan de enigmatische Maybach Exelero. En nu kan dus ook dit prototype van jou zijn! Mocht je interesse hebben, de auto zal op 30 november onder de hamer gaan bij de eerste Midden-Oosterse veiling van RM Sotheby’s op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi.
Altijd al een concept car willen hebben? Grijp nu je kans!
Klik op de foto voor meer foto's van deze spot!

Reacties op dit artikel


    Dit is niet ok

Gerelateerde spotsGerelateerd nieuws