Alle regels van Autogespot op een rij

Alle regels van Autogespot op een rij

Autogespot is een enorme site en groeit constant door. In maart hebben we de nieuwe site gelanceerd. Ook hebben we ondertussen al meer dan 840.000 spots op de website staan. Aan het uploaden van spots zijn regels verbonden. Het lijkt ons een goed idee om een ieder die spots upload hier nog even op te wijzen.

Voor het uploaden van een spot gelden de volgende regels:

Campingspots
Vanaf 1 januari 2019 accepteren we zogeheten campingspots niet meer. Campingspots zijn spots waarbij spotters op een drukke plek hun campingstoel neerzetten en tientallen tot honderden auto's fotograferen die onderweg zijn naar een event. Een voorbeeld hiervan zijn de honderden Supercar Sunday-spots langs de snelweg. De volledige uitleg kan je vinden in dit artikel.

Carreraregel
Van de geaccepteerde Porsche-modellen is de Carrera veruit de meest gespotte. Daarom gelden er speciale regels voor het uploaden van van Carrera's. Van een Carrera (zie onderstaande lijstje) moet je minstens vier foto's hebben als de auto in kwestie stilstaat. Als de auto rijdt moeten er minstens twee foto's zijn. Als het even kan hebben we graag meer foto's. Probeer verschillende standpunten te gebruiken in je foto's. Deze regel geldt niet voor spyspots. De regel geldt voor Porsches van de modellen:

- 997 Carrera (4) GTS (Cabriolet)
- 997 Carrera (4)S (Cabriolet) [MkI en MkII]
- 991 Carrera (4) GTS (Cabriolet) [MkI en MkII]
- 991 Carrera (4)S (Cabriolet) [MkI en MkII]
- 997 Targa 4S [MkI en MkII]
- 991 Targa 4S [MkI en MkII]
- 991 Targa 4 GTS [MkI en MkII]

Continentalregel
Net als de Carrera's zie je ook deze auto's erg vaak. Daarom in dit geval ook vier foto's bij een stilstaande en twee foto's bij een rijdende auto. Hieronder is te zien bij welke auto's de regel geldt. Deze regel geldt niet voor spyspots.

- Bentley Continental GT(C) (Speed)
- Bentley Continental Flying Spur (Speed)
- Bentley Flying Spur V8 (S)
- Bentley Flying Spur W12 (S)

Circuit
Foto's gemaakt op of in de buurt van een circuit worden niet geaccepteerd. Dus ook niet op de parkeerplaats van een circuit. Dit geldt ook voor toegangswegen. Bij grote evenementen geldt er een algeheel uploadverbod voor spots gemaakt op toegangswegen en in de plaats zelf gedurende de dag. Voor spotten rondom de Nürburgring gelden andere regels. Zie hieronder onder 'Nürburgregel'.

Dealer/autobedrijf
We accepteren geen spots gemaakt op het terrein van een dealer of autogerelateerd bedrijf. Dit geldt ook voor wrappers, poetsbedrijven, automaterialenzaken, tuners. Ook bezoekers die hun Ferrari parkeren bij de Renaultdealer vallen onder deze regel. Evenals spots gemaakt op nog geen 100 meter bij een dealer vandaan. Probeer zulke spots ook niet te uploaden, in de meesten gevallen komen wij er toch wel achter dat het geen echte 'spot' is. In Maranello accepteren we geen gloednieuwe Ferrari's met fabriekskenteken meer, net zoals we geen Lamborghini's met fabriekskentekens in Sant'Agata Bolognese accepteren. Daarmee willen we voorkomen dat er tientallen Ferrari's met wat beschermende tape worden geüploadet die net hagelnieuw van de band komen rollen. Spyspots met fabriekskentekens mogen uiteraard wel. Deze dingen ook niet mee voor de SVDD.

Dubbel
Je hebt deze auto al eens eerder geüpload. Je mag elke unieke auto maar één keer op de site hebben staan.

Eigen terrein
Je ziet op een boerderij achter een hek ineens een Ferrari F430 staan. We zien regelmatig spots voorbijkomen waarbij door hekken of hagen is gefotografeerd of waar over een hek is geklommen. Dat is niet de bedoeling. Net als het van afstand fotograferen. Ook als de eigenaar contact met ons opneemt en mededeelt dat een spot op zijn terrein zonder zijn toestemming is geüpload zal deze worden verwijderd. Vraag dus altijd even toestemming aan de eigenaar/beheerder van het terrein om te voorkomen dat je spot van de site verdwijnt.

Evenement
Spots op evenementen/meetings of directe toegangswegen worden niet geaccepteerd. Het is dus zinloos om bij Supercar Sunday in Assen je campingstoel op de toegangsweg naar het circuit neer te zetten. Je kunt ze wel opsturen naar frontpage@autogespot.nl. Dan worden de foto's wellicht verwerkt in een frontpageartikel. We behouden te allen tijde het recht om deze spots toch te verwijderen als we vinden dat er sprake is van campinggedrag.

Kwaliteit
Het is soms lastig om van een spot goede foto's te maken. De auto kan ingeparkeerd staan, hij kan een 100 meter verderop langsrijden of je camera is niet helemaal in orde. Wij vinden het echter belangrijk dat bij een spot in ieder geval een scherpe foto van de voorkant en achterkant is. Denk er tijdens het spotten aan dat je tot tien foto's kunt uploaden per spot. Probeer dus ook tien foto's te maken als de omstandigheden het toelaten. Zorg er wel voor dat de foto's een beetje variërend zijn. Details, zijaanzicht, voorkant, achterkant en elke andere positie die je maar kunt bedenken. Soms zijn we soepel met deze regel, bijvoorbeeld als het gaat om een nieuw type. Probeer er in wat voor omstandigheden dan ook het beste van te maken. Oordeel eerst zelf of de kwaliteit goed genoeg is.

Voor grote steden/plaatsen met heel veel spots hebben we het grotestedenbeleid. Aangezien daar meer dikke bakken rondrijden nemen we daar geen genoegen met een voorkantje en een achterkantje van een auto. Daar verwachten we dat je veel mooie foto's maakt en uploadt. We krijgen per dag honderden spots binnen, we willen dan niet dat iemand met matige foto's een ster krijgt in plaats van iemand die veel moeite heeft gedaan voor z'n foto's. Daarnaast vinden we het niet relaxed als je in een grote stad midden op de weg je campingstoel neerzet en eentonige foto's uploadt. Dat geldt ook voor snelwegspots. Voorkantje achterkantje en dat vijf keer? Leuk voor je eigen archief. Is jouw spot verwijderd omwille van de kwaliteit? Jouw mening is geen garantie dat de kwaliteit echt goed genoeg is. Vragen kan je mailen naar feedback@autogespot.com.

Kenteken
Is je spot verwijderd onder 'kenteken'? Dan heb je geen kenteken ingevuld terwijl er gewoon een kenteken op de auto zit. Je kan je spot opnieuw uploaden met een ingevuld kenteken.

Nep
Je hebt een BMW M5 geupload, maar dat blijkt een 530d te zijn. Of je Carrera S is een standaard Carrera 2. Dan is je spot verwijderd onder 'nep'. Net als replica's. We accepteren van de AC Cobra, Ford GT40 en Porsche 550 Speedster wel replica's.

Niet spotwaardig
Wij zijn degene die besluiten of een auto op onze site geaccepteerd wordt. Heb je een auto gespot en staat hij niet op de site? Dan wordt hij hoogstwaarschijnlijk niet geaccepteerd. Tenzij je een of andere nieuwe supercar hebt gespot die net uit is. Stuur dan even een mailtje naar feedback@autogespot.com. Wij beslissen dan of we je de spot kan uploaden. Als we beslissen dat een auto niet spotwaardig is zal de spot worden verwijderd. Regelmatig verwijderen we een type, omdat we hem niet meer interessant vinden, of omdat er allerlei nieuwe versies van zijn, of omdat de auto veel te vaak wordt geupload.

Nürburgregel
Er is een uitzondering op de circuitregel. De Nürburgring heeft wat privileges. Je mag namelijk vanuit deze omgeving WEL spots uploaden. Vanaf deze locaties accepteren we echter geen spots:

- Het circuit zelf.
- Ingang bij Breidscheid in Adenau.
- Ingang/parking van de Nordschleife, inclusief rotonde voor de hoofdingang in Nürburg.
- Paddock GP-Strecke in Nürburg.

Aangezien het uploaden van spots bij de Nürburgring een privilege is en geen recht kunnen we spots verwijderen onder de Nürburgregel als we deze niet interessant vinden. Let er tevens op dat er veel evenementen zijn bij de Ring. Bekijk de kalender hier. Spots op evenementen/meetings of directe toegangswegen worden niet geaccepteerd. Dat gaat om alle grote toegangswegen naar de Nürburgring. Kamperen vlak voor Nürburg/Adenau heeft dus geen zin.

Ook worden niet alle auto's meer geaccepteerd. Klik hier voor een overzicht van auto's die we niet accepteren rondom de Nürburgring.

Opnieuw uploaden
Je hebt zelf je spot onder deze noemer gemeld, omdat je andere/betere foto's wil uploaden. Het kan ook zijn dat wij je spot onder deze noemer verwijderen, bijvoorbeeld omdat er iets mis is gegaan bij het verwerken van je foto's. Als je spot onder 'opnieuw uploaden' is verwijderd, dan mag je deze dus ook echt opnieuw uploaden.

Het kan zijn dat je spot verwijderd wordt omdat je eerste foto een lokfoto is voor een andere auto, of omdat de auto waar het om gaat nergens/nauwelijks te zien is. We zien graag de betreffende auto op foto 1. Die foto's mag je op een andere plek dan als eerste foto uploaden. Projecten/bewerkingen waarbij je creatief bezig bent geweest in Photoshop kun je achterwege laten. Daarmee bedoelen we dat je je foto's dermate bewerkt hebt dat er nauwelijks meer sprake is van een realistische foto. Voor zowel lokfoto's als Photoshopprojecten geldt: we kunnen spots in z'n geheel verwijderen, of alleen de betreffende foto's verwijderen. Meestal wordt voor het laatste gekozen.

Op verzoek eigenaar
Als je spot onder deze reden wordt verwijderd, dan heeft de eigenaar aangegeven dat hij zijn auto niet op Autogespot wil zien. Het is dus niet de bedoeling dat je dan de spot opnieuw gaat uploaden zonder kenteken, of een ander kenteken invult in het uploadscherm om de melding 'de eigenaar wil zijn auto niet op Autogespot zien' te omzeilen. Heb respect.

Oud model
Je hebt bijvoorbeeld een Porsche 996 Carrera 4S geüpload. Die accepteren we helaas niet meer. Als je van een auto een oud modelletje hebt geüpload die we niet meer accepteren, dan wordt je spot onder 'oud model' verwijderd.

Plaatsnaam
We willen graag dat je de juiste plaatsnaam invult als je je spot uploadt. Dat betekent dat als je een auto hebt gefotografeerd op de snelweg, dat je de plaats kiest die het meest in de buurt ligt. Plaatsen als 'Autobahn', 'Snelweg', ' Autostrada' en 'Ergens bij Rotterdam in de buurt' kennen we niet, maar 'Highway' en 'Rotterdam' wel. Ga je naar Amerika of Canada? Top! Dan vul je naast de plaatsnaam ook de staat in. Dat doet iedereen, want dan weten we in welke staat je bent geweest. Sommige plaatsen liggen in meerdere staten namelijk.

Hoe upload je een spot?
Als je een spot uploadt kom je op onderstaand scherm terecht. We leggen per vakje uit wat er ingevuld moet worden.

Alle regels van Autogespot op een rij

Kenteken
Hier vul je het kenteken van de gespotte auto in. Als de auto geen kenteken heeft, of als het kenteken niet leesbaar is dan vink je 'Kenteken niet leesbaar' aan en hoef je hier niets in te vullen. Je kan na het invullen van een kenteken ook een melding in je beeld krijgen. Bij de melding "de eigenaar heeft aangegeven geen spots van zijn auto te willen op Autogespot. Het is dus helaas niet mogelijk deze te uploaden" kun je niet verder met uploaden. Deze auto mag van de eigenaar niet op de site. Vul je om de één of andere onbekende reden geen kenteken in en sla je dit veld over? Dan kan je je spot opnieuw uploaden.

Alle merken
In dit vakje kan je het merk van de gespotte auto invullen. Als het kenteken al bekend is bij Autogespot verschijnen merk en model automatisch. Als merk en model die verschijnen niet kloppen dan kan je ze altijd aanpassen.

Alle types
Hier vul je als Autogespot het nog niet had gedaan het type van de gespotte auto in. Als je niet weet welk type je hebt gespot dan ga je de meest voor de hand liggende modellen met elkaar vergelijken en kies je de beste uit. Als het type wat je hebt gespot nog nooit is gespot dan vink 'type niet gevonden' aan en vul je de (volgens jou) juiste type in.

Alle landen
Het land waar je de auto hebt gespot.

Plaats
De plaats waar je de auto hebt gespot.

Selecteer een kleur
Klik hier op de kleur die het meeste lijkt op die van de gespotte auto. Wanneer de auto 'mat' of 'chroom' is vink je die optie aan. Je kunt ook beide opties aanvinken.

YouTube Video
Hier kun je een link invullen naar een zelfgemaakt YouTubefilmpje van de gespotte auto.

Beschrijf hier je spot
Geen verplicht onderdeel. Als je iets gaafs hebt meegemaakt tijdens het spotten van de auto in kwestie dan kun je dat in dit vakje kwijt.

Dit is een spyspot
'Spyspot' is een term voor een auto waarmee de fabrikant aan het testen is. Het zijn auto's die nog niet aan het publiek gepresenteerd zijn en vaak hebben ze ook camouflage over de auto zodat sommige lijnen lastig te herkennen zijn. Heb jij zo'n auto gespot? Vink dan deze optie aan.

Geen reacties toestaan op deze spot
Als je om wat voor reden dan ook liever geen reacties ontvangt op je spot dan kun je deze optie aanvinken.

Sleep hier je foto's naartoe
Hier kies je je foto's. Minimaal 2540 pixels breed en maximaal 5 mb groot. Als je niet aan die eisen voldoet zullen de foto's niet goed doorkomen en zal de spot of niet op de site verschijnen of verwijderd worden.

Alles gelukt? Dan klik je op 'Spot uploaden.' Je spot verschijnt dan binnen een paar minuten op de site!

Dan nog wat overige dingen die je moet weten:
Als je spot eenmaal is verwijderd hoor je een e-mail met toelichting te krijgen. Probeer een verwijderde spot niet veertien keer opnieuw te uploaden, maar stuur ons een mail als je geen automatische mail hebt gekregen. Autogespot behoudt te allen tijde het recht een spot te verwijderen, ook als die niet valt onder één van bovenstaande regels. Vragen over spots? Dit is het enige juiste e-mailadres: feedback@autogespot.com. We discussiëren niet over andere spotters. Krijg je niet binnen vijf minuten een antwoord? Mail je vraag dan niet nog een keer. Waarschijnlijk zijn we op dat moment even druk met andere zaken.

Hou haatdragende reacties, vieze foto's of andere onzin lekker voor jezelf. Autogespot is daar niet de plek voor. Blijf gezellig en behandel iedereen met respect zoals zij ook respectvol tegenover jou zijn. Als we vinden dat je je asociaal gedraagt, dan kunnen we je de toegang tot onze website ontzeggen. Tips en vragen over artikelen op de frontpage stuur je naar frontpage@autogespot.com. Vragen over adverteren, merchandise, het shirt voor een Spot van de Dag-overwinning etc kan je naar info@autogespot.com sturen.

De 'spot melden' knop is te vinden tussen de spot details van een spot. Klopt er iets niet aan de spot waar je naar kijkt? Heeft de spotter een van de regels overtreden of heeft hij het verkeerde type ingevoerd? Klik dan vooral op de 'meldknop' en meldt wat er niet klopt. Maak geen misbruik van deze knop. Alle gemelde spots worden door ons bekeken. Het heeft dus geen zin voor de lol spots van je concurrent te melden onder allerlei onzinredenen. Zodra jij teveel spots onterecht aan het melden bent zal dat consequenties hebben.

Alle regels van Autogespot op een rij

Reacties op dit artikel


Gerelateerde spots