Alle regels van Autogespot op een rij

Alle regels van Autogespot op een rij

Autogespot is een enorme site en groeit constant door. In maart hebben we de nieuwe site gelanceerd. Die moet ondertussen (bijna) vlekkeloos functioneren. Ook hebben we ondertussen al meer dan 840.000 spots op de website staan. Aan het uploaden van spots zijn regels verbonden. Het lijkt ons een goed idee om een ieder die spots upload hier nog even op te wijzen.

Tijdens het spotten van een auto gelden de volgende regels:

Carrera-regel: van de geaccepteerde Porsche-modellen is de Carrera veruit de meest gespotte. Daarom gelden er speciale regels voor het uploaden van van Carrera's. Van een Carrera (zie onderstaande lijstje) moet je minstens vier foto's hebben als de auto in kwestie stilstaat. Als de auto rijdt moeten er minstens twee foto's zijn. Als het even kan hebben we graag meer foto's. Probeer verschillende standpunten te gebruiken in je foto's. Deze regel geldt niet voor spyspots. De regel geldt voor Porsches van de modellen:

- 997 Carrera (4) GTS (Cabriolet)
- 997 Carrera (4)S (Cabriolet) [MkI en MkII]
- 991 Carrera (4) GTS (Cabriolet) [MkI en MkII]
- 991 Carrera (4)S (Cabriolet) [MkI en MkII]
- 997 Targa 4S [MkI en MkII]
- 991 Targa 4S [MkI en MkII]
- 991 Targa 4 GTS [MkI en MkII]

Continental-regel: net als de Carrera's zie je ook deze auto's erg vaak. Daarom in dit geval ook vier foto's bij een stilstaande en twee foto's bij een rijdende auto. Hieronder is te zien bij welke auto's de regel geldt. Deze regel geldt niet voor spyspots.

- Bentley Continental GT(C) (Speed)
- Bentley Continental Flying Spur (Speed)
- Bentley Flying Spur V8 (S)
- Bentley Flying Spur W12 (S)

Circuit: foto's gemaakt op of in de buurt van een circuit worden niet geaccepteerd. Dus ook niet op de parkeerplaats van een circuit. Dit geldt ook voor toegangswegen. Bij grote evenementen geldt er een uploadverbod voor spots gemaakt op toegangswegen. Voor spotten rondom de Nürburgring gelden andere regels. Zie hieronder.

Dealer/autobedrijf: we accepteren geen spots gemaakt op het terrein van een dealer of autogerelateerd bedrijf. Dit geldt ook voor wrappers, poetsbedrijven, automaterialenzaken, tuners. Ook bezoekers die hun Ferrari parkeren bij de Renaultdealer vallen onder deze regel. Evenals spots gemaakt op nog geen 100 meter bij een dealer vandaan. Probeer zulke spots ook niet te uploaden, in de meesten gevallen komen wij er toch wel achter dat het geen echte 'spot' is. In Maranello accepteren we geen Ferrari's met fabriekskenteken meer, net zoals we geen Lamborghini's met fabriekskentekens in Sant'Agata Bolognese accepteren. Tenzij het een spyspot is.

Dubbel: je hebt deze auto al eens eerder geüpload. Je mag elke unieke auto maar één keer op de site hebben staan.

Eigen terrein: je ziet op een boerderij achter een hek ineens een Ferrari F430 staan. We zien regelmatig spots voorbijkomen waarbij door hekken of hagen is gefotografeerd of waar over een hek is geklommen. Dat is niet de bedoeling. Net als het van afstand fotograferen. Ook als de eigenaar contact met ons opneemt en mededeelt dat een spot op zijn terrein zonder zijn toestemming is geüpload zal deze worden verwijderd. Vraag dus altijd even toestemming aan de eigenaar/beheerder van het terrein om te voorkomen dat je spot van de site verdwijnt.

Evenement: spots op evenementen/meetings of directe toegangswegen worden niet geaccepteerd. Het is dus zinloos om bij Supercar Sunday in Assen je campingstoel op de toegangsweg naar het circuit neer te zetten. Je kunt ze wel opsturen naar frontpage@autogespot.nl. Dan worden de foto's wellicht verwerkt in een frontpageartikel. We behouden te allen tijde het recht om deze spots toch te verwijderen als we vinden dat er sprake is van campinggedrag.

Kwaliteit: het is soms lastig om van een spot goede foto's te maken. De auto kan ingeparkeerd staan, hij kan een 100 meter verderop langsrijden of je camera is niet helemaal in orde. Wij vinden het echter belangrijk dat bij een spot in ieder geval een scherpe foto van de voorkant en achterkant is. Denk er tijdens het spotten aan dat je tot tien foto's kunt uploaden per spot. Probeer dus ook tien foto's te maken als de omstandigheden het toelaten. Zorg er wel voor dat de foto's een beetje variërend zijn. Details, zijaanzicht, voorkant, achterkant en elke andere positie die je maar kunt bedenken. Als je bijvoorbeeld in Moldavië een Maserati MC12 weet te spotten en het lukt helaas niet om meer dan twee scherpe foto's te maken dan kunnen we soms soepel zijn met deze regel. Probeer er in wat voor omstandigheden dan ook het beste van te maken. Oordeel eerst zelf of de kwaliteit goed genoeg is.

Voor grote steden hebben we het grotestedenbeleid. Aangezien daar meer dikke bakken rondrijden nemen we daar geen genoegen met een voorkantje en een achterkantje van een auto. Daar verwachten we dat je veel mooie foto's maakt en uploadt. We krijgen per dag honderden spots binnen, we willen dan niet dat iemand met matige foto's een ster krijgt in plaats van iemand die veel moeite heeft gedaan voor z'n foto's. Daarnaast vinden we het niet relaxed als je in een grote stad midden op de weg je campingstoel neerzet en eentonige foto's uploadt. Dat geldt ook voor snelwegspots. Voorkantje achterkantje en dat vijf keer? Leuk voor je eigen archief. Is jouw spot verwijderd omwille van de kwaliteit? Jouw mening is geen garantie dat de kwaliteit echt goed genoeg is. Vragen kan je mailen naar feedback@autogespot.com.

Kenteken: is je spot verwijderd onder 'kenteken'? Dan heb je geen kenteken ingevuld terwijl er gewoon een kenteken op de auto zit. Je kan je spot opnieuw uploaden met een ingevuld kenteken.

Nep: Je hebt aan BMW M5 geupload, maar dat blijkt een 530d te zijn. Of je Carrera S is een standaard Carrera 2. Dan is je spot verwijderd onder 'nep'. Net als replica's. We accepteren van de AC Cobra, Ford GT40 en Porsche 550 Speedster wel replica's.

Niet spotwaardig: wij zijn degene die besluiten of een auto op onze site geaccepteerd wordt. Heb je een auto gespot en staat hij niet op de site? Dan wordt hij hoogstwaarschijnlijk niet geaccepteerd. Tenzij je een of andere nieuwe supercar hebt gespot die net uit is. Stuur dan even een mailtje naar feedback@autogespot.com. Wij beslissen dan of we je de spot kan uploaden. Als we beslissen dat een auto niet spotwaardig is zal de spot worden verwijderd. Regelmatig verwijderen we een type, omdat we hem niet meer interessant vinden, of omdat er allerlei nieuwe versies van zijn, of omdat de auto veel te vaak wordt geupload.

Nürburg: er is een uitzondering op de circuitregel. De Nürburgring heeft wat privileges. Je mag namelijk vanuit deze omgeving WEL spots uploaden. Vanaf deze locaties accepteren we echter geen spots:

- Het circuit zelf.
- Ingang bij Breidscheid in Adenau.
- Ingang/parking van de Nordschleife, inclusief rotonde voor de hoofdingang in Nürburg.
- Paddock GP-Strecke in Nürburg.

Aangezien het uploaden van spots bij de Nürburgring een privilege is en geen recht kunnen we spots verwijderen onder de Nürburgregel als we deze niet interessant vinden. Let er tevens op dat er veel evenementen zijn bij de Ring. Bekijk de kalender hier en hier.

Niet alle auto's worden geaccepteerd. Klik hier voor een overzicht van auto's die we niet accepteren rondom de Nürburgring.

Opnieuw uploaden: je hebt zelf je spot onder deze noemer gemeld, omdat je andere/betere foto's wil uploaden. Het kan ook zijn dat wij je spot onder deze noemer verwijderen, bijvoorbeeld omdat er iets mis is gegaan bij het verwerken van je foto's. Als je spot onder 'opnieuw uploaden' is verwijderd, dan mag je deze dus ook echt opnieuw uploaden.

Het kan zijn dat je spot verwijderd wordt omdat je eerste foto een lokfoto is voor een andere auto, of omdat de auto waar het om gaat nergens/nauwelijks te zien is. We zien graag de betreffende auto op foto 1. Die foto's mag je op een andere plek dan als eerste foto uploaden. Projecten/bewerkingen waarbij je creatief bezig bent geweest in Photoshop kun je achterwege laten. Daarmee bedoelen we dat je je foto's dermate bewerkt hebt dat er nauwelijks meer sprake is van een realistische foto. Voor zowel lokfoto's als Photoshopprojecten geldt: we kunnen spots in z'n geheel verwijderen, of alleen de betreffende foto's verwijderen. Meestal wordt voor het laatste gekozen.

Op verzoek eigenaar: als je spot onder deze reden wordt verwijderd, dan heeft de eigenaar aangegeven dat hij zijn auto niet op Autogespot wil zien. Het is dus niet de bedoeling dat je dan de spot opnieuw gaat uploaden zonder kenteken, of een ander kenteken invult in het uploadscherm om de melding 'de eigenaar wil zijn auto niet op Autogespot zien' te omzeilen. Heb respect.

Oud model: je hebt bijvoorbeeld een Porsche 996 Carrera 4S geüpload. Die accepteren we helaas niet meer. Als je van een auto een oud modelletje hebt geüpload die we niet meer accepteren, dan wordt je spot onder 'oud model' verwijderd.

Plaatsnaam: we willen graag dat je de juiste plaatsnaam invult als je je spot uploadt. Dat betekent dat als je een auto hebt gefotografeerd op de snelweg, dat je de plaats kiest die het meest in de buurt ligt. Plaatsen als 'Autobahn', 'Snelweg', ' Autostrada' en 'Ergens bij Rotterdam in de buurt' kennen we niet, maar 'Highway' en 'Rotterdam' wel. Ga je naar Amerika of Canada? Top! Dan vul je naast de plaatsnaam ook de staat in. Dat doet iedereen, want dan weten we in welke staat je bent geweest. Sommige plaatsen liggen in meerdere staten namelijk.

Te groot / te klein: het kan gebeuren dat de foto's die je geüpload hebt, te klein zijn en en dus pixelig worden. Andersom wil het uploadscherm niet altijd goed omgaan met foto's van 32 MB. Tip: upload je foto's op 1280 breed met een maximale grootte van 1 MB en dan komt het altijd goed.

Als je een spot uploadt kom je op onderstaand scherm terecht. We leggen per in te vullen vakje uit wat er ingevuld moet worden.

Alle regels van Autogespot op een rij

Kenteken: Hier vul je het kenteken van de gespotte auto in. Als de auto geen kenteken heeft, of als het kenteken niet leesbaar is dan vink je 'Kenteken niet leesbaar' aan en hoef je hier niets in te vullen. Je kan na het invullen van een kenteken ook een melding in je beeld krijgen. Bij de melding 'de eigenaar heeft aangegeven geen spots van zijn auto te willen op Autogespot. Het is dus helaas niet mogelijk deze te uploaden en dus kun je niet verder met uploaden. Deze auto mag van de eigenaar niet op de site. Vul je om de één of andere onbekende reden geen kenteken in en sla je dit veld over? Dan kan je je spot opnieuw uploaden.

Alle merken: In dit vakje kan je het merk van de gespotte auto invullen. Als het kenteken al bekend is bij Autogespot verschijnen merk en model automatisch. Als merk en model die verschijnen niet kloppen dan kan je ze altijd aanpassen.

Alle types: Hier vul je als Autogespot het nog niet had gedaan het type van de gespotte auto in. Als je niet weet welk type je hebt gespot dan ga je de meest voor de hand liggende modellen met elkaar vergelijken en kies je de beste uit. Als het type wat je hebt gespot nog nooit is gespot dan vink 'type niet gevonden' aan en vul je de (volgens jou) juiste naam in.

Alle landen: De plek waar je het land invult waar je de auto hebt gespot.

Plaats: De plaats waar je de auto hebt gespot.

Selecteer een kleur: Klik hier op de kleur die het meeste lijkt op die van de gespotte auto. Wanneer de auto 'mat' of 'chroom' is vink je die optie aan. Je kunt ook beide opties aanvinken.

YouTube Video: Hier kun je een link invullen naar een zelfgemaakt YouTubefilmpje van de gespotte auto.

Beschrijf hier je spot: Geen verplicht onderdeel. Als je iets gaafs hebt meegemaakt tijdens het spotten van de auto in kwestie dan kun je dat in dit vakje kwijt.

Dit is een spyspot: 'Spyspot' is een term voor een auto waarmee de fabrikant aan het testen is. Het zijn auto's die nog niet aan het publiek gepresenteerd zijn en vaak hebben ze ook camouflage over de auto zodat sommige lijnen lastig te herkennen zijn. Heb jij zo'n auto gespot? Vink dan deze optie aan.

Geen reacties toestaan op deze spot: Als je om wat voor reden dan ook liever geen reacties ontvangt op je spot dan kun je deze optie aanvinken.

Sleep hier je foto's naartoe: Hier uploadt je je foto's. Minimaal 1280 pixels breed en maximaal 3 mb groot. Als je niet aan die eisen voldoet zullen de foto's niet goed doorkomen en zal de spot of niet op de site verschijnen of verwijderd worden.

Alles gelukt? Dan klik je op 'Spot uploaden.' Je spot verschijnt dan binnen een paar minuten op de site!

Dan nog wat overige dingen die je moet weten:

Als je spot eenmaal is verwijderd hoor je een e-mail met toelichting te krijgen. Probeer een verwijderde spot niet veertien keer opnieuw te uploaden, maar stuur ons een mail als je geen automatische mail hebt gekregen. Autogespot behoudt te allen tijde het recht een spot te verwijderen, ook als die niet valt onder één van bovenstaande regels. Vragen over spots? Dit is het enige juiste e-mailadres: feedback@autogespot.com. We discussiëren niet over andere spotters. Krijg je niet binnen vijf minuten een antwoord? Mail je vraag dan niet nog een keer. Waarschijnlijk zijn we op dat moment even druk met andere zaken.

Hou haatdragende reacties, vieze foto's of andere onzin lekker voor jezelf. Autogespot is daar niet de plek voor. Blijf gezellig en behandel iedereen met respect zolang zij ook respectvol tegenover jou zijn. Als we vinden dat je je asociaal gedraagt, dan kunnen we je de toegang tot onze website ontzeggen. Tips en vragen over artikelen op de frontpage stuur je naar frontpage@autogespot.com. Vragen over adverteren, merchandise, het shirt voor een Spot van de Dag-overwinning etc kan je naar info@autogespot.com sturen.

De 'spot melden' knop is te vinden tussen de spot details van een spot. Klopt er iets niet aan de spot waar je naar kijkt? Heeft de spotter een van de regels overtreden of heeft hij het verkeerde type ingevoerd? Klik dan vooral op de 'meldknop' en meldt wat er niet klopt. Maak geen misbruik van deze knop. Alle gemelde spots worden door ons bekeken. Het heeft dus geen zin voor de lol spots van je concurrent te melden onder allerlei onzinredenen. Zodra jij teveel spots onterecht aan het melden bent zal dat consequenties hebben.

Alle regels van Autogespot op een rij

Reacties op dit artikel


 1. Profile pic
  NETHERLANDS _cars_247_  -  05-06-2018 om 16:40

  En hoe lang kan je geblokkeerd zijn?? Ik ben al ongeveer 2 jaar geblokkeerd dus ben ik via andere wifi netwerken gaan uploaden..

 2. Profile pic
  NETHERLANDS thomcarspotter  -  05-06-2018 om 19:51

  Mooie update van de lijst!

 3. Profile pic
  CHINA DannyXM  -  05-06-2018 om 20:21

  Duidelijkheid, sometimes it's so easy. . .

 4. Profile pic
  DUITSLAND Lotecc  -  05-06-2018 om 21:18

  Geweldig,,en nu hoop ik dat het weer gaat om het EChte Spotten en niet de randzaken .ik heb geen spots op de site ,Maar spotten doe ik al 20 Jaar voor mezelf .Keep Spotting >>>>

 5. Profile pic
  GERMANY Damors  -  05-06-2018 om 21:42

  Hi, nice list, good to see those rules all together on the front page.
  One Questions to this part:
  " Regelmatig verwijderen we een type, omdat we hem niet meer interessant vinden, of omdat er allerlei nieuwe versies van zijn, of omdat de auto veel te vaak wordt geupload. "
  Is it possible to get the users in to this? I.e. to make polls if cars should stay or get deleted? Or even for new cars to make a poll if those should be accepted or not?

 6. Profile pic
  DUITSLAND Lotecc  -  05-06-2018 om 22:09

  @Damors,yeh good idea,,i vote for 911 4s etc,,so many on the site

 7. Profile pic
  NETHERLANDS SpottingGroupNL  -  05-06-2018 om 22:54

  'Soepel'? Autogespot is een hele moeilijke site geworden. Gisteren 10 hele scherpe foto's van een gloednieuwe 991 GT2 RS WP gepost maar omdat er geen foto's van de voorkant bij zaten werd die meteen verwijderd. Denk dat iedere liefhebber liever 10 goede foto's van de kont van een GT2 RS ziet dan van een 997 4S.

 8. Profile pic
  NETHERLANDS dennie  -  06-06-2018 om 09:15

  Goed stukje , en een duidelijke reminder !
  Echter waarom waarom worden spots van IAMS op de parking wel geaccepteerd ? Dat is hetzelfde als bij Supercar Sunday langs de toegangs wegen zitten zoals jullie zo mooi verwoorden !

 9. Profile pic
  NETHERLANDS PageDown  -  09-06-2018 om 15:35

  @dennie, idd en als we dan toch bezig zijn mogen we het begrip "toegangswegen" ook best heel ruim nemen. Als in alle snelwegen en provinciale wegen die naar Assen leiden ;-)

 10. Profile pic
  NETHERLANDS ilovecars#renzoverschoor  -  10-04-2020 om 15:55

  @_cars_247_ dat moet je dus niet zeggen...

 11. Dit is niet ok

Gerelateerde spotsGerelateerd nieuws