2010: vijf topspots uit het Verenigd Koninkrijk

  • Emil
  • 12-01-2011 16:04
  • 4887
  • 21

2010: vijf topspots uit het Verenigd Koninkrijk

We zijn bijna op de helft van de 2010 landen-lijstjes. Op nummer zes vinden we het Verenigd Koninkrijk. We hebben ons best gedaan om een topspot te vinden buiten de hoofdstad Londen. Maar iedereen weet dat alle toppers van afgelopen jaar uit deze schatrijke stad komen. Opnieuw was het een groot gekkenhuis in de zomer! In de straten van het knusse Londen waar de Arabieren afgelopen zomer ook veelvuldig vol gas doorheen reden.

Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport Blue Carbon

De Bugatti Veyron 16.4 is zelf al bijzonder om te zien. Maar er zijn naast de basis-Veyron een aantal gelimiteerde versies gemaakt welke op diverse grote beurzen voor het eerst werden getoond. De één om het 100-jarig bestaan te vieren, de ander als marketing product. Wel blijven het stuk voor stuk bijzondere auto's om te zien door het gebruik van prachtige kleuren en top materialen. De Blue Carbon is een wit/blauwe versie waarbij het draait om het blauwe carbon aan de buitenzijde. Het model valt door het kleurgebruik extra op, zelfs in Londen. De kleuren geven de auto een bijzonder elegante uitstraling. In Genève vorig jaar werd deze auto onthuld. Er is slechts één exemplaar van gemaakt en die is tegen een prijs van 1,75 miljoen euro verkocht. In Londen werd de auto op een Frans kenteken gespot, dus hopelijk duikt hij nog eens op ergens in Europa en dan met het dakje open!

2010: vijf topspots uit het Verenigd Koninkrijk

Bugatti Veyron 16.4 Sang Noir

De volgende Veyron die gewoon thuishoort in dit rijtje is de Sang Noir. Al is deze variant met vijftien exemplaren een stuk minder exclusief te noemen dan de hierboven gepubliceerde Blue Carbon. Bugatti heeft bij het ontwerpen van deze Sang Noir versie gekeken naar vroegere Bugatti modellen en putte hierbij inspiratie uit de Bugatti Type 57C Atlantique. Dat is terug te zien bij de details en het kleurgebruik. Ook het hoefijzer is in het chroom gekleurd om extra sportiviteit aan het design toe te voegen. Wat niet zichtbaar is op de foto's van de spot is de duo tone body. Een gedeelte is namelijk pianozwart en andere onderdelen zijn van carbon fiber. De Sang Noir is ondanks dat hij gelimiteerd is niet krachtiger. Met 1001 pk moet de Arabische eigenaar het dus doen.

2010: vijf topspots uit het Verenigd Koninkrijk

Citroën GTbyCitroën

Samen met de Gemballa MIG-U1 maakte de Citroën GTbyCitroën kans om tot spot van het jaar gekozen te worden. Niet geheel onlogisch want terwijl supercars als de Pagani Zonda en de Bugatti Veyron 16.4 auto's zijn die gewoon netjes van de band rollen in een fabriek is deze supercar een conceptcar die gemaakt is voor het videospel Gran Turismo 5. Slechts één exemplaar is er gemaakt. Citroën heeft een korte periode plannen gehad de auto in een oplage van zes exemplaren op de markt te brengen maar cancelde het project helaas. De blikvanger eerste klas steelde op de dag dat hij een rondje door Londen reed onmiddellijk de show en liet de supercars van de Arabieren verschrompelen tot niks. In Londen was dit waarschijnlijk de meest interessante spot van 2010, maar misschien denken jullie daar anders over. De auto heeft een dikke V8 in het vooronder met minimaal 500 pk. Dan mag de Veyron twee keer zoveel vermogen hebben, hij kost minder. Citroën hangt een prijskaartje van 1,3 miljoen euro aan de auto. Al zal hij nooit verkocht worden. Waar de auto op dit moment staat is onbekend.

2010: vijf topspots uit het Verenigd Koninkrijk

Koenigsegg CCR

In de eerste serie topspots van diverse landen zijn allerlei supercars voorbij gekomen. Wat echter nog ontbrak is de Zweedse sensatie, de Koenigsegg. Spotter Mikhail Castelein wist in Londen een exemplaar vast te leggen met de benaming CCR. De CCR werd tussen 2004 en 2006 gebouwd en heeft een V8 met 817 pk onder de motorkap. Koenigsegg maakte met de CCR naam om het volgende. Op 28 februari 2005 werd met de CCR een topsnelheid gehaald van 387,87 km/u. Dat was meer dan de McLaren F1 die in 1993 een enorme 386,7 km/u haalde. Het blijft opvallend dat maar zo weinig supercars de topsnelheid van de McLaren F1 hebben weten te verbeteren. Inmiddels zijn er zelfs snellere varianten te koop bij Koenigsegg met meer dan 1000 pk.

2010: vijf topspots uit het Verenigd Koninkrijk

Pagani Zonda Cinque Roadster

Dan komen we aan bij de laatste topspot die voor de tweede keer in de serie op het toneel mag staan. De Zonda Cinque Roadster zagen jullie namelijk ook de special van Monaco. Een Arabier was de gehele zomer met deze opvallende verschijning dagelijks te vinden in het centrum van Londen. Het is natuurlijk schitterend om te zien dat de auto niet alleen staat te verstoffen. Wat wel opvallend is is het feit dat eigenlijk alle Zonda Cinque Roadsters verkocht waren aan een dealer in Hong Kong. Blijkbaar hebben toch een aantal exemplaren een eigenaar elders weten te vinden. In totaal werden slechts vijf van deze Roadsters gemaakt waarmee natuurlijk dit een topspot is!

2010: vijf topspots uit het Verenigd Koninkrijk

Reacties op dit artikel