2007: Topspots uit de provincie Zeeland & Zuid-Holland

2007: Topspots uit de provincie Zeeland & Zuid-Holland

Net voor kerstavond hebben we voor jullie nog even de leukste topspots uit twee provincies in het westen van ons land. Ditmaal zijn Zeeland en Zuid-Holland aan de beurt. Spots in Zuid-Holland vinden was niet zo’n probleem. In Zeeland wonen echter wat minder mensen dus het percentage dikke auto’s ligt ook aanzienlijk lager. Ondanks dat hebben nog een bijzonder leuke selectie kunnen maken!

Zeeland
We beginnen in het uithoekje van ons land. Deze provincie heet Zeeland omdat een aantal schiereilanden vroeger gewone eilanden waren. Zeeland telt in totaal 380.000 inwoners, daarmee is het één van de minst bevolkte provincies in Nederland. Middelburg is de hoofdstad en hier zijn dan nog wel eens leuke bolides gespot!

De nummer vijf van Zeeland is een Rolls Royce Phantom geworden, in Amsterdam een regelmatig geziene gast. In Zeeland is deze immense verschijning wat dat betreft wat zeldzamer. Het blijft een bijzonder statische en indrukwekkende verschijning om te zien, hoe vaak je hem ook voorbij ziet komen. Een Maybach is dan langer dan een Phantom, zodra het op breedte en hoogte aankomt, wint de Phantom met ruime stappen. Onder de motorkap huist een V12 die 450pk produceert. Voldoende om de Phantom tot de begrensde top van 240km/u te stuwen.



In Middelburg werd ook spot nummer 4 van Zeeland gespot. Deze auto is in Nederland wél een bijzonder voertuig om tegen te komen. In totaal werden er in Nederland twaalf Prowler's gespot. Deze zijn echter op meerdere plaatsen gespot. Hoeveel er echter rondrijden is onbekend. Maar het aantal is bijna zeker op één of twee handen te tellen. Er zijn van dit model echter behoorlijk veel exemplaren gebouwd. Deze Duitser was waarschijnlijk destijds op vakantie in Nederland, hij heeft in ieder geval de juiste auto meegenomen voor onze spotters! Wil je graag een keertje bijlezen over de Plymouth Prowler, Jaggie heeft afgelopen zomer een leuk artikel geschreven over deze Amerikaanse exoot.



Op nummer drie vinden we een exoot uit Monaco. Dit excentrieke merk draait al jaren mee op de achtergrond. Het zijn maar een paar exemplaren die jaarlijks een eigenaar vinden. De Venturi is zelfs nog exclusiever dan de Prowler die ik hiervoor vermelde. Tot dusver zijn er nog maar 18 Venturi's gespot over de hele wereld. Van dit type zijn er negen gespot, niet bijster veel te noemen. Zoals het hoort is deze auto voorzien van een dikke motor en binnenin is het vooral luxe waar je tegenaan kijkt. Houtinleg domineert het dashboard. Van de Biturbo, een nog sterkere editie van de Atlantique 300, werden maar 9 exemplaren gemaakt.



De auto die net niet de nummer één positie haalt is een brute Duitse bolide. De Wiesmann MF3 Roadster is inmiddels wel bekend voor velen. Toen Wiesmann besloot een dichte versie te maken met een grote motor was de bom los. Wát een geweldenaar is deze auto. Hij ziet er super uit, klinkt super en gaat als de brandweer! Klassieke lijnen gecombineerd met moderne techniek, heerlijk! Het topmodel van producent Wiesmann is een GT met een V10 motor. Het uiterlijk is ook erg afwijkend van deze. Maar aan een V8 met meer dan 350pk moet je meer dan genoeg hebben!



De nummer één van deze serie is tevens genomineerd voor Spot van het jaar. Natuurlijk kan deze prachtige klassieker, een Lamborghini Miura S, niet ontbreken tussen deze spots. Van deze prachtig gelijnde auto werden er maar 140 geproduceerd. De topsnelheid bedroeg destijds 288km/u! Naar de 100km/u was binnen zes seconden gepiept. Bijzondere presaties voor een auto uit de eind jaren 60! Alles klopt aan deze auto, de looks, de prestaties. Een regelrechte TOPPER! Daarom behoort deze op de nummer één plek.



Zuid-Holland

In tegenstelling tot Zeeland wonen in Zuid-Holland juist veel mensen. Bijna drieënhalf miljoen inwoners wonen er. Steden als Den Haag en Rotterdam zijn enkele plekken die tot de randstad horen. De provincie bestaat voor het een groot gedeelte uit polders. Er waren in ieder geval mooie spots uit deze provincie afgelopen jaar. Eigenlijk teveel voor maar vijf spotjes!

Deze prachtige cabriolet hoort thuis in dit rijtje topspots. Van deze Ferrari 250 GT Cabriolet Pininfarina II werden maar 212 stuks met de hand gemaakt. De auto werd geïntroduceerd in 1959 op de autobeurs van Parijs. De Ferrari heeft een 3 liter V12 met ongeveer 280pk. Tegenwoordig niet zoveel meer, maar destijds een hele hand. Deze klassieker lijkt me echt een auto om op zondag van te genieten!



Geen klassieker maar een auto van het jaar 2006. Spotter Thizzle spotte afgelopen jaar twee van deze SLR's op één plek! Het is dan ook nog niet zomaar een SLR. Kenners zien onmiddellijk dat het een 722 edition is. Maar 150 exemplaren geproduceerd en een vermogen van 650pk! Het gehele pakket is ter ere van de overwinning van Mercedes tijdens de Mille Miglia, die in 1955 werd verreden. Volgens velen is dit de SLR die het altijd had moeten zijn. Bruut, minder luxe en ongehoord snel!



De auto die zijn plekje verdient op de derde plek is deze zeldzame Diablo. In 1995 werd ter ere van het 30 jarige bestaan van Lamborghini deze supercar aan het publiek voorgesteld. Het vermogen van 525pk word gehaalt uit een V12 die achter de bestuurder is geplaatst. Met genoeg lef haalt deze auto meer dan 330km/u! Een snelheid die sommige supercars tegenwoordig nog niet eens bereiken. Binnenin de auto is het vooral Alcantara wat domineert, verder is de auto van minder luxe voorzien dan een normale Diablo. De beperkte oplage van 150 stuks maakt het een echte topspot. Zo'n beest midden in de stad spotten moet geweldig zijn!



Dan de nummer twee. Dit is een auto waarvan al lange tijd bekend was dat hij zou komen. Dhr. Zegwaard is een echte autoliefhebber die niet op een cent meer of minder kijkt. Zo is hij ook de enige bezitter van een Maybach 62 op Nederlands kenteken. Deze Veyron kost echter nog wat meer dan een Maybach. Op Nederlands kenteken kost dit kanon €1.800.000,- ! Astronomisch veel geld voor een auto. Wat krijg je er dan voor terug? Een museumstuk, een klassieker, een auto die werkelijk sneller dan alles is wat rondrijd op deze planeet!



De nummer één is ook een Bugatti Veyron…waarom dan? Het was namelijk de eerst die in Nederland een eigenaar vond. Dé auto waar iedereen maanden op heeft gewacht was eindelijk gearriveerd. De eigenaar natuurlijk helemaal door de dolle heen en wij spotters ook. Eindelijk een Veyron in ons land, wie had dat gedroomd. De auto heeft een W16 die 1001pk produceert. Prestaties die niet goed zijn voor mensen die angst hebben voor pretparken. Want in 2,5 seconden naar de 100km/u is iets wat maar weinig machines je nadoen. Het is een stuk automobiele geschiedenis, deze Veyron. Het feit dat dit de eerst in Nederland was maakt het een terecht nummer één!

Reacties op dit artikel


Stem nu voor de spot van de dag